Het is dan zover. Dell kondigde op de Oracle OpenWorld zijn eerste AMD Opteron-servers aan. So what, zult u misschien zeggen.
Moet je daar je schaarse ruimte mee vullen? Dat Dell twee servers aankondigt die andere computerleveranciers ook leveren? Maar dan begrijpen we elkaar verkeerd. Dit is echt een mijlpaal. Lange tijd leek de pc-serversector in navolging van het pc-segment af te stevenen op een Wintel-monopolie. Dat onaantrekkelijke toekomstbeeld is van de baan. Dankzij Linux en dankzij AMD. Er blijft voldoende keuze op het gebied van zowel besturingssystemen, computerleveranciers als processoren. Keuze betekent meer concurrentie en meer innovatie. Het beste bewijs daarvan is de technologische inhaalrace die marktleider Intel momenteel uitvoert. Het is dan ook een beetje zuur voor Intel dat huisvriend Dell nu alsnog de succesvolle Opteron-processoren in zijn aanbod opneemt. Dell is daar uitermate laat mee. De concurrenten HP, IBM, Fujitsu-Siemens en Sun doen al tijden uitermate goede zaken met de Opterons. Dankzij hen is het marktaandeel van AMD in de x86 servermarkt het tweede kwartaal gegroeid naar bijna 26 procent. Die beker ging aan Dell voorbij. Het bedrijf werd recent voor het eerst in zijn bestaansgeschiedenis geconfronteerd met haperende verkopen en afnemende winsten. Dat was flink schrikken. Een grondige herbezinning volgde en als gevolg daarvan sneuvelde de exclusieve relatie met Intel. In mei werd schoorvoetend samenwerking met AMD aangekondigd. In september volgen de eerste Dell bureaucomputers met AMD-processoren en nu de eerste servers. Nog altijd proef je bij Dell een flinke aarzeling. Het bedrijf wil de AMD-servers heel specifiek positioneren voor bepaalde toepassingen. In het ongemakkelijke toneelstukje dat Hector Ruiz en Michael Dell, de topmannen van AMD en Dell, deze week bij Oracle in San Francisco opvoerden, vonden beiden wel erg gretig in ‘virtualisatie’ een gemeenschappelijke opgave.
Hoe serieus en langdurig de samenwerking wordt, is nauwelijks te voorspellen. Maar het besluit markeert de gewijzigde krachtsverhoudingen. Dells strategie is altijd gericht geweest op schaalvoordelen. Daarbij paste samenwerking met marktleiders en keuze voor standaardtechnologieën. Gedurende zijn hele bestaansgeschiedenis heeft de directkampioen exclusief zijn processoren betrokken bij Intel. Dat heeft Dell geen windeieren opgeleverd. Dell kon door de jaren heen vaak als eerste computers met de nieuwste Intel-chips uitleveren en Intel leek Dell ook in tijden van schaarste altijd voldoende chips te leveren. Paradoxaal genoeg is Apple nu het enige grote computermerk dat Intel als exclusieve leverancier heeft. De trouwste Intel-partner is Apple! Wie had dat enkele jaren geleden durven voorspellen.