Sony is niet van plan zijn productie van laptopbatterijen te stoppen of in te krimpen. Dit ondanks de nog altijd uitdijende terugroepacties voor defecte exemplaren. Het bedrijf roept nu nog eens 340.000 batterijen terug.
Sony wil niet zeggen wat de waarde van die productie-activiteiten is. Analisten schatten dat de accuproductie een jaaromzet van 1,5 miljard dollar draait. "Dit is een zeer belangrijke activiteit voor ons. We zijn niet van plan daarmee te stoppen of het te verkleinen", zegt uitvoerend president Yutaka Nakagawa.
Hij en andere topmensen van Sony bieden hun formele excuses aan voor het ongemak van de wereldwijde, grootschalige terugroepacties. De problemen zouden nu wel zijn opgelost en er stappen geen topmensen op vanwege deze kwestie. De excuses waren inclusief een formele buiging, maar die werd zittend verricht en was minder diep dan gebruikelijk bij publieke excuses voor bedrijfsfalen in Japan.
De nieuwste lading defecte accu's betreft laptops van Sony zelf, Toshiba, Fujitsu en Gateway. Eerder waren al onder meer Dell, Apple, Toshiba, IBM, Lenovo, Fujitsu en Hitachi de pineut van Sony's productiefouten. De fabrikant zegt dat er in totaal zo'n 9,6 miljoen accu's, geproduceerd tussen augustus 2003 en februari dit jaar, worden teruggeroepen.
Het gaat om batterijen die op zich wel functioneren, maar die een productiefout bevatten waardoor intern kortsluiting kan ontstaan die in een enkel geval brand kan veroorzaken. Filmpjes van brandende en zelfs ontploffende laptops circuleren al geruime tijd op internet.
Dit debacle heeft de naam van het bedrijf wel bezoedeld. Daarnaast kosten de terugroepacties geld, volgens Sony ongeveer 430 miljoen dollar. Dat bedrag kan nog oplopen doordat de laptopleveranciers, zoals nu Toshiba, schadevergoeding eisen. Daarnaast moeten sommige laptopproducenten vervangende batterijen elders halen. Sony's productie is niet groot genoeg om de bewuste batterijen te vervangen en tegelijk aan de reguliere vraag te voldoen, meldt topman Nakagawa. Hij erkent dat dit ook een structurele afzetvermindering kan betekenen. Sony was in 2005 na Sanyo Electric de grootste producent van lithium-ion batterijen.
Sony heeft de winstverwachtingen al naar beneden bijgesteld; voor het fiscale derde kwartaal zal de operationele winst 32 procent lager zijn. Het bedrijf verwacht nu 673 miljoen dollar winst, in plaats van de eerder verwachte 1,1 miljard dollar. De lagere verwachtingen zijn ook gerelateerd aan productieproblemen, uitstel en nu ook prijsverlagingen voor de aanstaande Playstation 3-spelcomputer.