Onderzoeksbureau Forrester becijferde onlangs dat ondernemingen zo’n 75 procent van hun it-budget besteden aan ‘keeping the lights on’. Oftewel het beheer en onderhoud van de bestaande it-bezittingen.
Probleem daarbij is ook de enorme verscheidenheid aan beheertools. Iedere leverancier heeft namelijk zijn eigen beheerapplicatie die bij het product meegeleverd wordt. Zo ontstaan diverse silo’s van verschillende applicaties en hardware. “Het werkt een stuk makkelijker en sneller wanneer die silo’s geconsolideerd worden”, legt Matthew French, vp product marketing bij Altiris, uit. De leverancier van beheersoftware heeft daarvoor een concept ontwikkeld: service oriented management.
Service oriented management bestaat uit een centrale configuratie management database, die draait op de extensible management architectuur van Altiris. Op de database draait vervolgens een suite van producten die de drie pijlers van het concept ondersteunen. “Het komt erop neer dat er één managementapplicatie is die communiceert met de tools van andere leveranciers zodat alle verschillende bezittingen met één programma te beheren zijn.” De beheertools van derden zijn veelal alleen toegespitst op de producten van de desbetreffende leverancier. Altiris kan doormiddel van connectors communiceren met deze tools, zodat de benodigde informatie in één systeem bij elkaar gebracht kan worden. “We zijn een soort Zwitserland”, zegt Rhett Glauser, verantwoordelijk voor public relations bij het bedrijf. Voordeel hiervan is dat reeds gedane investeringen niet direct hun waarde verliezen omdat een onderneming moet overstappen naar een ander beheerpakket.
Binnen het service oriented management concept wordt de it-afdeling van een organisatie een dienstverlener aan de rest van het bedrijf. “Men maakt intern afspraken over de te leveren diensten. Daarbij kun je denken aan het leveren van nieuwe laptops of pda’s, aan het upgraden naar nieuwe software, het oplossen van problemen enzovoorts”, aldus French. Hoe deze diensten vervolgens geleverd worden, moet voor het bedrijf niet uitmaken. “It moet onzichtbaar worden voor de rest van het bedrijf. Het moet er gewoon zijn en het moet werken.”
Deze gedachte wordt ondersteund door drie pijlers: lifecycle management, automating operations en enforceable security. “Bij lifecycle management gaan we uit van het beheer van een aanschaf van begin tot eind. Of het nu om een laptop gaat, een server of om een videokaart in een pc, dat maakt niet uit. Er wordt onder meer gekeken naar de rol van de bezitting in het bovengenoemde dienstverleningsproces. Als een server dienst weigert, moet direct inzichtelijk zijn welke mensen, processen en andere zaken daarvan hinder ondervinden en hoe dit zo snel mogelijk op te lossen valt.”
Dit beheer van de levenscyclus en het oplossen van problemen wordt vervolgens zoveel mogelijk geautomatiseerd. “Stel dat er een nieuwe werknemer begint”, geeft French als voorbeeld. “Op het moment dat zijn contract getekend wordt, wordt er een workflow gestart, waardoor de it-afdeling weet wat hij nodig heeft op zijn eerste werkdag. Dit proces wordt zoveel mogelijk gestandaardiseerd door middel van profielen. Als de nieuwe medewerker op de afdeling sales komt te werken, zal er op zijn nieuwe pc het profiel worden geinstalleerd voor sales-medewerkers. Zo heeft hij toegang tot de applicaties die voor hem van belang zijn. Door deze workflow is het ook mogelijk om voorraadbeheer te doen en softwarelicenties in de gaten te houden.”
Tot slot ondersteunt de beheerapplicatie het beveiligingsteam bij het speuren naar kwetsbaarheden. Waar voorheen de chief information security officer met zijn team slechts deze lekken constateerde en ze over de schutting van de it-afdeling gooide om ze te laten oplossen, kan met gebruikmaking van de applicatie zelf het lek worden gedicht. “Het beveiligingsteam en de it-afdeling moeten dichter bij elkaar komen, beter samenwerken. Dat kan als ze allemaal gebruikmaken van dezelfde applicatie, die kwetsbaarheden zowel detecteert als repareert”, zegt Glauser.
De drie pijlers worden ondersteund door de configuration management database. Hierin worden alle configuratiezaken van de bezittingen van een organisatie bijgehouden. “Samengevat kun je zeggen dat ons service oriented management concept bedrijven helpt om de dienstverlening van de it-afdeling aan de rest van de onderneming te optimaliseren door tijdrovende en kostbare werkzaamheden te automatiseren”, aldus French.