De beloning van ict'ers steeg het afgelopen jaar met vier procent. Dat is slechts één procent meer dan de gemiddelde loonstijging in ons land.
Ondanks de toenemende schaarste aan ict’ers in ons land, stijgen de ict-lonen niet veel harder dan gemiddeld. Dat blijkt uit het ICT Beloningsonderzoek van Hay Group, dat volgende week bekend wordt gemaakt. Senior consultant Loek Bosman van Hay Group stelt: “De beeldvorming is dat de markt aantrekt. Veel bedrijven benaderen ons met de vraag of ze hun ict’ers wel genoeg betalen. De markt was de afgelopen jaren zo slecht, dat men ook wel verwachtte dat er een inhaalslag qua salarissen zou plaatsvinden. Dat is niet gebeurd.”
De beloningsspecialist is daar niet erg verbaasd over. “Een ict-dienstverlener is tachtig procent van zijn kosten kwijt aan loon. Arbeidsintensieve bedrijven betalen nooit meer dan gemiddeld, omdat ze op bijna niets anders kunnen bezuinigen. Ze kunnen dus ook niet meer betalen. Veel dienstverleners hebben tijdens de recessie nog langdurige contracten afgesloten met opdrachtgevers tegen lage tarieven. De uurtarieven van consultants zijn dus niet gestegen.”
Uitbesteden
Lang niet iedereen werkt bij een dienstverlener, maar omdat veel organisaties overwegen om hun ict-afdeling uit te besteden, staan die lonen ook onder druk. Bosman: “De werkgelegenheid bij ict-dienstverleners groeit harder dan die bij organisaties intern.”
Zijn collega, onderzoeker Bernadette van den Berg, stelt: “Bedrijven zijn wel bereid om extra te betalen voor ict’ers met schaarse skills, maar dat zijn incidenten. De verwachtingen voor de groei van ict-salarissen zijn met name op die excessen gebaseerd.”
De meest geliefde ict’ers beheersen minimaal SAP, Java, Oracle of Microsoft, merkt Hay Group aan de reacties van zijn klanten. Ict’ers die er het meest op vooruit gingen in salaris zijn consultants die de vertaalslag kunnen maken van klanteisen naar product en ict’ers die meerdere programma’s beheersen. Bosman: “Het gaat vooral om mensen die meer kunnen dan één kunstje. Puur een applicatie ontwikkelen kan ook in India.”
Dit verbaast mij wel. Wij worden dagelijks gebeld door bedrijven die op zoek zijn naar net afgestudeerde ICT’ers. Dat zou toch tot uitdrukking moeten komen in de salarissen lijkt mij. Uit de informatie die wij van onze afgestudeerden bij de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen ontvangen, lijken die startsalarissen ook alweer te stijgen. En in ieder geval neemt de omvang van secundaire arbeidsvoorwaarden toe.
Deze meeste ICT-ers zijn te bescheiden. In vergelijking tot bevoorbeeld managers worden ze in hun werk vaker geconfronteerd met moeilijke materie die hun doet beseffen dat zo ook nog veel niet weten.