Een nieuwe lichting informatici staat op het punt de maatschappij te betreden. Acht studenten informatica vertellen over hun verwachtingen en wensen voor de toekomst in het bedrijfsleven.
‘Ik hoef geen Ferrari’
Paul van den Haak (21 jaar)
Derdejaars student informatica (media en kennistechnologie)
Favoriete werkgever: Philips
Vindt belangrijk: werken in het buitenland, flexibiliteit, gezelligheid
Bijbanen: computerdocent in een buurthuis,
gids en kapitein op een rondvaartboot, student-assistent
“Ik wil graag wat van de wereld zien. Ik probeer nu een stage te regelen in India. De toekomst ligt toch in Azië. Het liefst zou ik Nederland als thuisbasis willen en af en toe worden uitgezonden. Nederlandse bedrijven bieden meer zekerheid.
Philips lijkt me zeker een mooi bedrijf om voor te werken. Ze hebben vestigingen over de hele wereld en maken veel alledaagse producten. Ik wil graag techniek helpen ontwerpen waarvoor mensen niet bang zijn en die ze graag gebruiken. Om die zelfde reden lijkt Nokia me leuk, omdat ik er misschien interfaces kan ontwerpen voor telefoons. Ik wil graag bij een bedrijf werken dat hun klanten iets nieuws biedt. Microsoft heeft een goede markpositie, maar is zeker geen innovatief bedrijf. Bovendien ben ik niet het type dat de hele dag zit te programmeren achter een beeldscherm. Ik wil nieuwe dingen bedenken en een beetje rondlopen. Maar het hangt ook af van het salaris.
Ik wil geen zeventig uur per week werken. Een leuke werksfeer is belangrijk, net als flexibele werktijden en leuke collega’s om af en toe een biertje mee te pakken.
Maar het liefst ben ik eigen baas. Dan heb ik alles zelf in de hand. Ik hoef geen Ferrari. Als ik maar kan reizen en leven en de studie van mijn kinderen betalen.”
‘Inhoud is het belangrijkst’
Cynthia Liem (19 jaar)
Derdejaars student informatica (media en kennistechnologie)
en tweedejaars student klassiek piano aan het conservatorium
Favoriete werkgever: Lucent, Philips
Vindt belangrijk: inhoud, gedreven en creatief bezig zijn, balans werk en privé
Bijbaan: onderzoek bij Lucent
“Als eerstejaars ben ik in Amerika geweest. Ik had een prijs gewonnen in een internationale wedstrijd, gesponsord door Lucent. Dan zit je dus in het vliegtuig naar New Jersey en loop je rond in New York. Met ruim vijftig jaargenoten uit de hele wereld ben ik op het hoofdkwartier van Lucent rondgeleid, heb het onderzoek gezien en ben ontzettend verwend. Het viel me op dat iedereen daar heel gedreven was. Dat beviel me heel erg. Ik werk nu als zomerstagiair bij ze. Dat was ook een onderdeel van die prijs.
Ik studeer hiernaast ook klassiek piano aan het conservatorium. Ik hoop een baan te vinden die mijn twee interesses combineert. Misschien is dat niet eens onmogelijk. Philips doet bijvoorbeeld interessant onderzoek naar geluidskwaliteit en codering van geluid. Ik hoop mijn bachelorproject bij hen te kunnen doen.
In een baan wil ik graag ruimte om me meer te ontwikkelen, creatief te zijn en mijn eigen ideeën te verwezenlijken. Het allerhoogste topsalaris hoeft niet. Het zou leuk zijn, maar inhoud is voor mij het belangrijkste. Ook de balans tussen werk en privé is belangrijk. Stel dat ik een gezin zou willen stichten. Dan kan ik me voorstellen dat parttime of thuiswerken handig is. Volgens mij doet de it-branche daar gelukkig wat meer aan dan andere branches.”
‘Microsoft zou geweldig zijn’
Boaz Pat-El (23 jaar)
Vijfdejaars student informatica (software engineering)
Favoriete werkgevers: Konami, Microsoft
Vindt belangrijk: cultuur, groeimogelijkheden
Bijbaan: student-assistent, spellen programmeren voor mobiele telefoons
“Mijn droom is om te werken voor Konami, een Japans spellenbedrijf. Ik had als kind een MSX-computer en de leukste spellen waren van Konami. Nog steeds maken ze hele goeie games zoals Metal Gear Solid. Het lijkt me geweldig om bijvoorbeeld de kunstmatige intelligentie in zo’n spel te mogen ontwerpen.
Voor mijn afstudeerproject wil ik de Delftse onderzoeksafdeling benaderen die de kunstmatige intelligentie in Quake en Doom 3 heeft ontworpen. Zij hebben contacten met spellenbedrijven, vooral in Amerika.
Binnen een bedrijf zou ik graag het gevoel willen hebben dat ik invloed kan uitoefenen en vertrouwd wordt. Ik wil liever niet in een klein bedrijfje werken, omdat je daar weinig nieuwe mensen tegenkomt en de groeimogelijkheden minder zijn.
Microsoft zou geweldig zijn. Er is veel kritiek op Windows, maar dat grote marktaandeel heeft ongetwijfeld een reden. Ik verwacht dat ik er veel kan leren. Dat geldt ook voor Apple en McAfee. Ook LogicaCMG is een optie. Mijn elf jaar oudere broer heeft daar gewerkt en hij was er heel positief over.
Opleidingsmogelijkheden lijken mij alleen van belang als je in een redelijk statische omgeving zit. Maar Konami heeft bijvoorbeeld eens een militair ingehuurd om de militaire oefeningen in een spel zo realistisch mogelijk te kunnen ontwerpen. Dat is de ideale situatie: dat je geen cursussen nodig hebt, omdat het werk zelf leerzaam is.”
‘Goed management is essentieel’
Jassin Kessing (19 jaar)
Derdejaars student informatica (media en kennistechnologie)
Favoriete werkgevers: een games-bedrijf, Siemens, Nokia, Microsoft
Vindt belangrijk: kwaliteit leveren, goede sfeer
Bijbaan: verkoper bij Bart Smit
“Ik heb straks vijf jaar een leuke studie gedaan en dan wil ik ook iets gaan doen wat ik echt leuk vind. Als een bedrijf producten maakt die mij totaal niet aanstaan, dan zou ik er met minder plezier werken. Het moet toch een beetje in mijn straatje liggen. Ook sfeer is belangrijk. Je werkt toch altijd samen met anderen. En een goed management is essentieel. Projecten moeten goed worden gecoördineerd, zodat het product op tijd en correct wordt afgeleverd. Anders wordt het één rommeltje, worden deadlines echt niet gehaald en krijg je producten die niet helemaal af zijn. Als je wilt groeien als bedrijf kun je niet met afgeraffelde dingen aankomen. Producten moeten van hoogstaande kwaliteit zijn.
Ik hoef niet per se bij een innovatief bedrijf te werken in het begin. Ik heb toch nog niet zoveel ervaring. Bovendien ben je in de computertechnologie toch altijd gegarandeerd van vooruitgang.
Ik zou graag bij een games-bedrijf werken aan de graphics, maar mooie interfaces maken voor telefoons bij een bedrijf als Siemens of Nokia lijkt me ook leuk. Microsoft interesseert me ook wel. De nieuwe Aero-stijl in Vista heeft een hoop indruk op me gemaakt.
Ik vind leuk werk belangrijker dan een hoog salaris. Mijn huidige bijbaan is hartstikke leuk, maar wel voor het minimumloon. Dat maakt me niks uit.”
‘Die meneer in kantoor 23.6’
Elske de Maertelaere (20 jaar)
Derdejaars student informatica (media en kennistechnologie)
Favoriete werkgevers: Philips, Dreamline Studios, Capcom of Nintendo
Vindt belangrijk: creatief meedenken, losse sfeer
“Ik zou graag in de games-industrie willen werken. De leiding hoef ik niet te hebben, als ik maar actief mee mag denken over de graphics, de interactie en het verhaal.
Streamline studio’s is bij ons op de universiteit langsgeweest. De creative director heeft verteld wat hij vindt van spellen maken, waar je op moet letten, wat leuke ideeën zijn en wat niet. Dat was verschrikkelijk interessant. Het lijkt me een leuk bedrijf en hij zei dat ze altijd mensen zoeken. Misschien ga ik al contact met ze zoeken voor een bachelor-project. Ik weet niet of er iets is waarmee ik ze kan helpen, maar ik kan het altijd vragen natuurlijk. Behalve dat ze eigen spellen maken, nemen ze ook kleine onderdelen van projecten van grotere bedrijven aan.
Als het druk wordt, mag een werkgever best vragen of ik wil blijven zitten tot na zessen. Maar het zou ook leuk zijn als de sfeer een beetje los is. Dat je niet bang hoeft te zijn voor je baas. En het is leuk als je dichtstbijzijnde collega’s een beetje kent. Niet dat je bij die meneer in kantoor 23.6 moet zijn.
Philips trekt me aan. Voor zover ik hoor is dat best een creatief bedrijf met heel verschillende takken. Daar kun je waarschijnlijk dus altijd wel wat vinden. En ze ontwikkelen veel nieuwe dingen.”
Aan de top
René Verheij (21 jaar)
Derdejaars student informatica (artificiële intelligentie)
Favoriete werkgever: KPN, IBM
Vindt belangrijk: aan de top werken bij een groot bedrijf, vernieuwend bezig zijn, veel verdienen
Bijbanen: tot voor kort rozen knippen in de kas, nu websites maken,
straks een contentmanagementsysteem verkopen
“Ik wil aan de top werken. Ik wil overzicht, mijn mening geven en mee besluiten nemen. Dus ik wil of een eigen bedrijf of kunnen meedenken over het algemene plaatje binnen een ander bedrijf. Ik ben heus wel bereid om tien jaar te zwoegen om ergens te komen.
Salaris is belangrijk. Ik wil later zelf dingen ondernemen en daar heb ik geld voor nodig. Ik overweeg om te emigreren naar Australië. Daar zijn de mensen heel productief, maar ze doen niet zo snel nieuwe dingen. Dus daar zijn veel meer kansen.
KPN trekt me. Het is de grootste telecomaanbieder en heeft daardoor de meeste mogelijkheden. Ze zijn alleen niet innovatief genoeg. Ik zou er graag willen werken om dat te veranderen. Ook IBM spreekt me aan. Ze zoeken het altijd in een andere richting en staan open voor nieuwe dingen. Ik hou ervan om orde in de chaos te scheppen. Kunstmatige intelligentie gaat eigenlijk over categoriseren, over het begrijpen van de hele wereld en het beschrijven daarvan in regels. En daar ben ik goed in. Daarom denk ik dat dit mijn ding is.
Ik denk dat onze generatie de eerste is die geen moeite heeft met vernieuwing. Wij kunnen gemakkelijk de hoofdlijnen uit nieuwe ontwikkelingen halen en daar iets mee doen.”
‘Gewoon lekker werken’
Joost Heijkoop (22 jaar)
Vijfdejaars student informatica (software engineering en computer graphics)
Vindt belangrijk: zelfstandig kunnen werken en informele cultuur
Bijbaan: onderhoudsmonteur aan drukpersen
“Ik zou het liefst voor mezelf willen werken. Maar omdat een eigen bedrijf de eerste anderhalf jaar verliesgevend is, zou ik in het begin opdrachten willen uitvoeren voor een detacheringsbedrijf, of onder freelance-contract.
Als ik dan toch voor een werkgever zou werken, dan liefst binnen een klein bedrijf. Ik wil graag mijn eigen ideeën volgen. In een groot bedrijf zien ze je snel over het hoofd. Daar zou ik alleen willen werken om ervaring op te doen.
Mijn ideale werkgever is vooruitstrevend. Ik wil toepassen wat ik in mijn studie geleerd heb. Het werk moet uitdagend zijn, zodat ik onderweg al denk: ‘ik ga dit of dat even lekker afmaken’. Maar een werkgever moet wel redelijke eisen stellen. Ik ken mensen die van hun baas moeten doorwerken zonder betaald te worden. Terwijl de werkgever al lang weet dat er meer werk is dan dat hij zegt dat er is.
Een informele sfeer is belangrijk. Ik hou van een persoonlijke benadering. Dat ze interesse tonen in wie je bent, in plaats van alleen maar in het werk dat je aflevert. Een bedrijf hoeft niet in een hip pand of zo te zitten. Dan denk ik: ‘oh, geeft dat bedrijf daar al zijn geld aan uit?’ Als de airconditioning maar werkt, en de verlichting in orde is. Ik wil gewoon lekker werken. Deze studie is tenslotte ook mijn hobby.”
Aandacht voor design
Michiel van Dam (19 jaar)
Derdejaars student informatica (media en kennistechnologie)
Favoriete werkgevers: Apple, McAfee, Siemens
Vindt belangrijk: uitdaging, sfeer, opleidingsmogelijkheden
Bijbaan: Junior webdesigner bij een softwarebedrijf in Delft
“Werk moet uitdagend zijn. Als het heel makkelijk is heb ik er geen plezier in. En het vakgebied moet me interesseren. Liefst doe ik iets met kunstmatige intelligentie. Ik zou willen werken bij een bedrijf dat aandacht aan design besteedt en het belangrijk vindt om een goede omgang met gebruikers te hebben. Als je computers slimmer maakt, kunnen ze sneller aanvoelen wat mensen willen. Apple is heel erg bezig met design en wat mensen prettig vinden. McAfee ook enigszins. De interface van hun software is zeer belangrijk, omdat veel mensen niet goed weten wat virussen zijn of doen. Dit zou een reden zijn voor mij om daar te gaan werken. Mobiele telefoonontwikkelaars zoals Siemens moeten natuurlijk ook hele intuïtieve applicaties ontwerpen.
Bij mensen die allemaal informatica studeren kan de communicatie vaak een beetje wegvallen. Tijdens mijn sollicitatie zou ik erop letten hoe de stemming in de wandelgangen is. Of iedereen doods in zijn kamertje naar zijn schermpje zit te turen, of dat je ook mensen gezellig ziet overleggen bij de koffiemachine.
Ik ga gewoon wat rondkijken en solliciteren. Je hoeft niet meteen je droombaan te vinden. Je rolt meestal vanzelf wel naar een plek waar je thuishoort ook al verandert dat naarmate je verder komt. In de informatietechnologie worden continu nieuwe technieken ontwikkeld. Opleidingsmogelijkheden vind ik daarom ook belangrijk.”
[foto's Daan Zuiderwijk]