Sun Microsystems onthult de concrete invulling van een Google-plan voor complete datacenters in zeecontainers. Suns zogeheten Project Blackbox vat de servers, opslagsystemen en netwerkapparatuur van een datacenter in een standaard container, klaar voor vervoer en instant gebruik.
Een jaar geleden bleek al dat Google datacenters in zeecontainers wil plaatsen. Het had al een prototype met zo'n vijfduizend Opteron-processoren en 3,5 Petabyte aan opslagcapaciteit. De zoekmachine heeft de afgelopen jaren ook vele kilometers aan onbelichte glasvezelverbindingen (dark fiber) opgekocht. Dat leidde eerst al tot speculatie dat Google een internet-provider wil worden, maar in combinatie met het containerplan dat het zijn ict-activiteiten wil verspreiden en middels een eigen netwerk verbonden houden.
Sun vult dit container-idee nu concreet in. Het heeft twee prototypes gereed en verwacht dat de productie komende zomer op gang komt. Elke container kan honderden servers bevatten, in racks die elk zijn voorzien van vering binnenin de container. Prijzen en configuraties zijn nog niet bekend.
De Blackbox moet de reguliere problemen voor de aanleg van datacenters wegnemen. Dit zijn: het vinden van een geschikte locatie, de bouw van het center zelf, het aanschaffen en instellen van de hardware en de koeling daarvan. Dit kan maanden tot wel jaren in beslag nemen en komt dus in veel gevallen neer op een – weliswaar gefundeerde – gok over de toekomstige benodigde ict-capaciteit.
De leverancier verwacht dat de belangrijkste, of meest gretige, klanten zitten in de hoek van snelgroeiende internet-bedrijven. Voorbeeld is het twee jaar oude YouTube – recent gekocht door Google voor 1,65 miljard dollar. Daarnaast ziet Sun afzetmogelijkheden voor initiatieven van militaire of humanitaire aard die met spoed rekenkracht nodig hebben op verre locaties.
De serverproducent prijst naast de flexibiliteit ook het 'groene aspect' aan; de efficiëntie qua energieverbruik doordat het datacenter in één vaste, standaard ingestelde omgeving is geplaatst. De container is efficiënter te koelen dan een reguliere serverruimte, met uiteenlopende omvang en invulling. De energiebesparing kan duizenden dollars per jaar bedragen, aldus de leverancier.
Nonsens… Google draait op goedkoop vervangbare x86-hardware, niet op dure Sun Sparc of Opteron!
Zo’n container wordt toch veel te heet? Zonnetje die erop schijnt, warmte van binnenuit die niet weg kan. En dan beweren dat het efficienter te koelen is. Misschien als ze die dingen ingraven op de zuidpool jah…