ITEA2 is het subsidieprogramma om de R&D-investeringen in Europa op het gebied van software-intensieve systemen naar een hoger niveau te tillen. Dit jaar gaat de tweede ronde van acht jaar van start. Daar is 3,2 miljard euro voor beschikbaar.
Europa moet zijn concurrentievermogen op het gebied van informatietechnologie vergroten. De Europese Commissie en Europese Raad herzagen hiertoe de ‘Lissabon-agenda’, nadat Wim Kok in november 2004 concludeerde dat ondanks allerlei initiatieven het beoogde doel nog immer ver uit zicht bleef. Kok stelde voor om een echte groeiagenda te maken, de Lissabon-agenda vond hij te algemeen en te breed. Als onderdeel van de groeiagenda adviseerde de voormalig minister-president een forse toename van de Europese R&D-inspanningen op ict-gebied. Wanneer dit niet gebeurt, zal Europa concurrentievermogen verliezen ten opzichte van onder meer de Verenigde Staten, China en India, met negatieve gevolgen voor de economische groei en werkgelegenheid.
Succes
Al voor de eeuwwisseling werden er subsidieprogramma’s opgericht voor de ondersteuning van onderzoek en ontwikkeling op ict-gebied. ITEA (Information Technology for European Advancement) had zijn oorsprong in 1999 als strategisch clusterprogramma van EUREKA. Dit laatste is een pan-Europees netwerk dat bedrijven helpt bij het zoeken naar R&D-partners voor het ontwikkelen van nieuwe, innovatieve producten. ‘ITEA is een succes geweest, maar het huidige programma van acht jaar loopt ten einde. De resultaten van het programma hebben bevestigd dat financiële steun van de overheid wel degelijk een stimulans is voor private R&D-investeringen’, staat te lezen in een rapport van ITEA.
Voortzetting
Begin dit jaar ging een tweede ronde van acht jaar van start: ITEA2. Vanaf februari konden geïnteresseerden een beknopt projectvoorstel indienen. “Wanneer deze werd goedgekeurd, diende er een gedetailleerd voorstel te worden geschreven”, aldus woordvoerster Anne van der Linden. Deze voorstellen moesten eind september binnen zijn. “Projecten die worden goedgekeurd, krijgen een ITEA-stempel en vervolgens kunnen de participerende bedrijven in hun eigen land subsidie aanvragen”, legt Van der Linden uit. Doel is om voor de duur van het tweede programma in de Europese R&D twintigduizend persoonjaren te genereren door middel van een totale publiekprivate investering van meer dan drie miljard euro. Het aantal geïnvesteerde persoonjaren is in de loop van het huidige programma al flink gestegen. Lag het aantal in 1999 nog op 212, in 2006 kon ITEA een aantal van 1432 melden. ‘Het hoofddoel van ITEA2 is het succes van zijn voorganger voort te zetten en de positie van Europa op het gebied van ingebedde en gedistribueerde software voor software-intensieve systemen verder te versterken, onder aanvoering van een aantal topondernemingen afkomstig uit de meest belangrijke bedrijfssectoren van Europa’, aldus de organisatie. Daarnaast wil het programma de versnipperde onderzoeksinspanningen in Europa bundelen en de deelname van academische instellingen en het midden- en kleinbedrijf in projecten verhogen.