Het ministerie van Justitie heeft geen bezwaar tegen het publiceren van cijfers over het aantal afgetapte internetabonnees door providers.
Dat zegt een woordvoerder van het ministerie in reactie op de publicatie van deze aantallen door de NBIP, de stichting die voor 44 internetproviders het aftappen regelt.
Het is voor het eerst dat er in Nederland cijfers over internettaps openbaar worden gemaakt. De NBIP publiceerde ze vorige week op internet. "Dit is waar we als stichting van leven. Dit is ons bestaansrecht. We hebben nu een modus gevonden om over onszelf cijfers bekend te maken, zonder dat dit staatsgeheimen zou schenden", zegt NBIP-medewerker Pim van Stam, die al vijf jaar het aftappen voor de providers regelt.
Volgens hem gelden de cijfers niet als staatsgeheim omdat er geen onderscheid is gemaakt tussen taps door politiediensten en de AIVD. Justitie-woordvoerder Ivo Hommes bevestigt dat de NBIP hiervoor goedkeuring van het ministerie heeft. "Als het zo algemeen geformuleerd is als de NBIP nu heeft gedaan, hebben we er geen bezwaar tegen. Zolang informatie over taps niet herleidbaar is tot specifieke personen of is opgesplitst per opsporingsinstantie."
Andere providers maken voorlopig nog geen eigen cijfers over taps bekend. Manager aftappen bij KPN, Gert Wabeke wil dat een commissie deze cijfers over alle providers verzamelt. "Ik pleit er voor publicatie en duiding van dit soort cijfers centraal te houden, bijvoorbeeld via de Commissie Inlichtingen- en veiligheidsdiensten van de Tweede Kamer." Chefren Hagens van het bedrijf Innovative Design uit Delft, leverancier van aftapsystemen, is kritisch over de NBIP-publicatie. "Ik vind het niet verstandig. Dit zit op de grens van de wet."
De NBIP, Nederlandse Beheersorganisatie Internet Providers, is vier jaar geleden opgericht omdat veel kleine internetproviders de kosten voor het aftapbaar maken van hun netwerk niet konden dragen. Zij kunnen de NBIP inschakelen als politie of inlichtingendiensten een klant wil aftappen.
De kosten voor het aftappen groeit flink. De begroting van de stichting stijgt van bijna twee ton in 2005 naar een kleine drie ton in 2006.
Als het om kwaadwillende personen gaat: Ja waarom niet.
Om een land veilig te houden hebben we een goede inlichtingendienst nodig.
Het wordt hoogste tijd om de AIVD rustig haar werk te laten doen.