Uit onderzoek van IT-dienstverlener Furore blijkt dat de meeste ziekenhuizen pas eind 2008 kunnen aansluiten op het Elektronische Patiënten Dossier. Te laat, vindt Furore. Geheel volgens schema, reageert het Nictiz.
Furore heeft uit eigen beweging een onderzoek gehouden onder de ziekenhuizen om na te gaan hoe ver het staat met de voorbereiding op aansluiting op het EPD. “Wij zijn actief op die markt”, licht projectleider Jan Buisman van Furore toe, “en we willen onze bedrijfsvoering afstemmen op de vraag. Voorlopig houden we onze activiteiten op dit vlak beperkt, want de meeste ziekenhuizen zijn er nog niet aan toe.”
Uit het rapport blijkt dat 84 procent van de hospitalen op de hoogte is van de landelijke ontwikkelingen en de voorbereiding van de wettelijke verplichting om aan te sluiten, terwijl 13 procent enigszins op de hoogte is. 57 Procent vindt aansluiten op korte termijn belangrijk. 69 Procent is al begonnen met de voorbereiding op aansluiting, maar slechts 28 procent heeft hiervoor echt budget vrijgemaakt.
Volgens Buisman nemen ziekenhuizen een afwachtende houding aan bij het EPD en de invoering van het Burger Service Nummer. De meerderheid is wel actief bezig met invoering van NEN7510 (informatiebeveiliging in de zorg).
Aangenaam verrast
Terwijl Furore de lakse houding van ziekenhuizen laakt, zegt Ellen Havenaar, hoofd communicatie van het Nictiz, juist blij te zijn met de uitkomsten van de studie. “Wij zijn aangenaam verrast dat vrijwel alle ziekenhuizen op de hoogte zijn van de landelijke ontwikkelingen. Wij hadden de indruk dat het minder zou zijn.”
Zij zegt dat eind 2007 nooit is genoemd als periode waarin alle organisaties gekoppeld zouden moeten zijn. “Eind 2008 past eerder bij onze verwachtingen. Wij gaan er wel vanuit dat als de kopgroep eenmaal operationeel is, de rest snel volgt. Zien is immers geloven; dan kunnen de achterblijvers in de praktijk zien welke toegevoegde waarde landelijke elektronische informatievoorziening heeft. We zullen die groep wel extra aandacht moeten geven.”
De grote belangstelling voor NEN7510 ziet zij als een pluspunt. “Een goede beveiligingsinfrastructuur is de basis voor aansluiting op de landelijke basisinfrastructuur voor de zorg via het landelijk schakelpunt.”
Overigens hebben de lezers van Computable invoering van het Elektronisch Medicatie Dossier deze maand verkozen als het meest innovatieve ICT-project. Het EMD is een opstapje naar het EPD. In november start een praktijkproef met het EMD in de regio Twente. Begin 2007 begint een praktijktest met het Waarneemdossier voor Huisartsen; eveneens een onderdeel van het EPD.[
Furore is een flutbedrijfje wat helemaal niks met zorgsoftware doet. De reden dat ze dat onderzoek hebben gedaan, is dat ze niks te doen hadden en om in beeld te komen. Heel slim hoor, maar zo door te prikken natuurlijk.