In Amsterdam is de aanleg begonnen van het glasvezelnetwerk. In anderhalf jaar worden 40.000 aansluitingen gerealiseerd in drie wijken van de hoofdstad.
Het netwerk wordt aangelegd en beheerd door Glasvezelnet Amsterdam, een onderneming met vijf woningbouwcorporaties, de investeerders ING Real Estate en ReggeFiber en de gemeente Amsterdam als aandeelhouders. Met het eerste deel van de uitrol is een bedrag gemoeid van dertig miljoen euro. De implementatie en het beheer van de actieve glasvezelinfrastructuur verzorgt bbned zodra de passieve infrastructuur is aangelegd door de bouwcombinatie BamDraka.
Wethouder Maarten van Poelgeest van Amsterdam heeft hoge verwachtingen van het glasvezelnet. “De welvaart van Amsterdam is afhankelijk van internet. Wij willen een creatieve topstad zijn, waar de burger zelf kan kiezen of hij producent van content wil zijn, consument of wellicht beide.”
Analist Ed Achterberg, directeur van marktonderzoeksbureau Telecompaper staat “huiverig” tegenover zoveel optimisme. “Glas moet in Amsterdam concurreren met dsl van KPN en kabel van UPC; die markt is dus flink vol. Glasvezel is nog steeds op zoek naar een unieke dienst die maximaal gebruik maakt van de snelheid van 100 Mbps.”
Reaktie vanuit België ivm het FTTH project. Reeds 12 jaar geleden hadden wij als Alcatel een droom om glasvezel bij iedereen in huis te brengen en dit was toen nog ontzettend duur. Mijn geloof is met de jaren afgenomen omwille van oa ADSL en nieuwe ontwikkelingen op koper waardoor steeds meer bandbreedte kan worden aangeboden op diezelfde bestaande kabel. Dank zij de gsm en WiFi mogelijkheden wordt de oude telefoonlijn een datalijn en zie ik weinig voordeel in glasvezel die nog bijna overal moet worden aangelegd! Het zullen de contentproviders zijn, al dan niet betaald die de klanten zullen moeten overtuigen (dwingen) om naar glasvezel over te gaan maar wees toch indachtig dat wij nog altijd geen amerikanen zijn maw er is nog wat tijd nodig en ik hoop dat deze overgangstijd financieel zal kunnen worden overbrugd?