De open source database MySQL is ook bij Windows-gebruikers bijzonder populair, terwijl het vooral op Linux wordt ingezet. Volgens ceo Marten Mickos heeft dat vooral te maken met Visual Studio.
Naar schatting draait 40 procent van onze installed base op Windows”, zegt Mickos. “Wat er uiteindelijk op dat platform ingezet wordt, is beduidend minder. Dan kiest men toch voor Linux. De Windows-versie wordt vooral gebruikt vanwege de tools. Microsoft is altijd erg goed geweest in ontwikkelsoftware. Je kunt hun Word- en Windows-software haten, maar ze zorgen wel goed voor hun ontwikkelaars.”
Juist om deze reden is MySQL een samenwerkingsverband met Microsoft overeengekomen. Als Visual Studio Industry Partner krijgt het bedrijf toegang tot tools en informatie die een hechtere integratie met Visual Studio mogelijk maken.
Vergissing
Om te overleven in een Windows-wereld moet je volgens Mickos dan ook vooral pragmatisch zijn. “Wij zijn het tweede open-source bedrijf in de wereld. Hoewel Microsoft open source software een kankergezwel noemt, hebben wij wel een partnerschap met ze. Sommige mensen, zoals Richard Stallman van de Free Software Foundation, zijn daarin heel dogmatisch. Als je iets voor elkaar wilt krijgen, zul je echter pragmatisch moeten zijn.”
Diezelfde houding toont Mickos ook als hij gevraagd wordt naar SCO. Deze zomer waren MySQL en HP de belangrijkste sponsors van SCO Forum. Dat bedrijf wordt sinds de rechtszaak tegen IBM echter gezien als de grootste vijand van open source. Over de vraag of SCO een open-source bedrijf is of alleen maar in open source producten doet, moet Mickos even nadenken. “Wij lijken op JBoss. We hebben eigen ontwikkelaars, maar stellen onze code wel als open source beschikbaar. We zijn een bedrijf, maar met een community. Om succesvol te zijn, moet zowel het bedrijf dat als onze gemeenschap dat zijn. Open source is een productiemodel, geen religie en geen liefdadigheid. Iedereen die er in zit, doet dat voor zichzelf.”
“SCO was misschien een vergissing”, geeft Mickos toe. “Wij willen echter niet de rechter maar de dokter zijn. Wij hebben hen in ieder geval niet betaald, maar zij ons. Zij kwamen naar ons toe met de vraag of we onze database naar hun Unix-platform konden porten. Dat ze IBM aanklagen is hun zaak. Het zou erger zijn als je helemaal niemand voor de rechter kunt dagen. Als SCO inderdaad kwaadwillend is, dan worden ze vanzelf wel afgerekend door hun klanten.”
Tegensputteren
Datzelfde geldt volgens Mickos ook voor Microsoft. Exact, ‘s werelds grootste wederverkoper van SQL Server, stond deze zomer op het punt ook MySQL en Oracle te gaan ondersteunen. Onder grote druk van Microsoft haalde deze leverancier van boekhoudprogramma’s echter bakzeil. “We worden als ‘disruptor' regelmatig tegengewerkt door de gevestigde orde. Er zijn echter grotere krachten aan het werk. Op de lange termijn zijn alle markten rationeel. Wij zagen altijd al dat open source groot zou worden bij de ondernemingen. Het heeft alleen een paar jaar geduurd. Wat we nu horen zijn de laatste tegensputteringen."