In hoog tempo worden op allerlei plaatsen in Nederland glasvezelprojecten gestart. Volgens de initiatiefnemers is glasvezel noodzakelijk om bedrijven de bandbreedte te bieden die nodig is om concurrerend te kunnen werken. Het is echter de vraag of hier niet sprake is van een overdreven reactie. Heeft ieder bedrijf inderdaad alleen behoefte aan enorme bandbreedtes?
Meer is beter. Onder dat motto worden er op allerlei plaatsen in Nederland breedbandprojecten op basis van glasvezel opgezet en uitgerold. Volgens de pleitbezorgers zijn de vaak nog hoge investeringen in deze relatief kostbare infrastructuur zonder meer gerechtvaardigd. Bedrijven hebben immers te maken met een data-explosie en passen steeds meer real-time applicaties toe, waarbij een continue gegevensuitwisseling noodzakelijk is. Verglazing ondersteunt deze ontwikkeling volgens de pleitbezorgers en moet dus krachtig gestimuleerd worden. Daarbij is subsidiëring van projecten bij bijvoorbeeld gemeenten volgens deze benadering gerechtvaardigd omdat glasvezel burger en bedrijfsleven verder helpt.
Bestaande koperinfrastructuur
Verglazing is een onomkeerbare trend, alleen kun je vraagtekens zetten bij de haast die met de aanleg ervan gemaakt wordt. Wat namelijk opvalt in de hele discussie over nut en noodzaak van glasvezelprojecten is dat volledig voorbijgegaan wordt aan de – letterlijk – steeds bredere mogelijkheden van xDSL-diensten via de bestaande koperinfrastructuur in Nederland. xDSL is een doorslaand succes met een marktpenetratie van zo’n 85 procent. SDSL is bijvoorbeeld voor de zakelijke markt een succes geworden doordat bedrijven steeds meer symmetrische bandbreedte nodig hebben voor bedrijfskritische applicaties. Daarbij speelde ook het kostenvoordeel mee van SDSL ten opzichte van kostbare Frame Relay-, leased line- of glasvezeloplossingen. De bandbreedtebehoeftes zijn echter door het volwassen worden van de markt en de toename in het gebruik van bedrijfskritische applicaties significant toegenomen. SDSL volstaat voor het grootzakelijke segment daarom steeds minder.
Tot voor kort was het bedrijfsleven vaak aangewezen op relatief kostbare oplossingen om de bestaande bandbreedte te verhogen naar bijvoorbeeld 10 Mbps zonder overboeking en met een sla (service level agreement) van 99,9 procent. Veel bedrijven in dit segment hadden geen andere keuze dan overstappen naar een E3 ATM verbinding (34 Mbps) of 100 Mb Ethernet-circuit waarbij slechts beperkt gebruik gemaakt wordt van de capaciteit van deze verbindingen, bijvoorbeeld 10 Mb gebruik op een 34 Mbps-lijn. Of om voorlopig nog even te wachten, gezien de hoge graafkosten. Dit geeft aan dat er een duidelijk gat is tussen vraag en aanbod voor de middelgrote en grootzakelijke markt.
Toekomstvast
Nieuwe diensten, gebaseerd op ‘Ethernet in the First Mile’-technologie, zijn prima in staat om dit gat in de markt te bedienen. Deze diensten maken gebruik van de bestaande koperinfrastructuur en sluiten perfect aan bij de latente behoeftes van de zakelijke eindgebruiker. In de eerste plaats is het voor het bedrijfsleven belangrijk dat breedband geleverd wordt als symmetrische oplossing met een gegarandeerde up- en downstream. Daarnaast willen bedrijven informatie real-time uitwisselen en applicaties delen waarbij sprake is van bedrijfskritisch tweerichtingsverkeer.
Voor de zakelijke markt is echter niet alleen de geboden hoeveelheid bandbreedte belangrijk, maar ook de kwaliteit van de geboden oplossing. Tenslotte is het voor de middelgrote en grootzakelijke eindgebruikers van belang dat er een toekomstvaste keuze gemaakt wordt, die al inspeelt op de trends naar totale, op IP gebaseerde data- en spraakcommunicatie. Deze drie elementen kunnen uitstekend geleverd worden door diensten als EtherStream, die het bestaande kopernetwerk benutten in combinatie met ‘Ethernet in the First Mile’.
Voordelen
EtherStream biedt symmetrische snelheden tussen de 4 en de 40 Mbps mogelijk. In de praktijk wordt meestal uitgegaan van een maximum van 20 Mbps. Een dergelijke dienst biedt het midden- en grootzakelijke marktsegment een aantal voordelen.
Ten eerste is Ethernet via koper goed schaalbaar. Op het moment dat een organisatie meer bandbreedte nodig heeft, is dat eenvoudig toe te voegen zonder hoge investeringen in additionele capaciteit.
De technologie maakt als bijkomend voordeel gebruik van een bestaande infrastructuur die een hoge dekking heeft in Nederland. Dat betekent dat deze technologie tegen gunstige tarieven op de markt beschikbaar is. Daardoor blijft er geld over om te investeren in applicaties in plaats van in bandbreedte.
Daarnaast maken bedrijven voor hun interne bedrijfsnetwerk al jarenlang gebruik van Ethernet. Door ook de externe communicatie (wide area network – wan) via Ethernet te laten plaatsvinden, is beheer van de totale (data)communicatie eenvoudiger. Ook zijn nieuwe diensten zoals Voice over IP (VoIP) eenvoudiger end-to-end te implementeren. Dat is voor veel bedrijven op dit moment een belangrijk punt, omdat VoIP hen naar verwachting niet alleen kostenvoordelen oplevert, maar ook rijkere functionaliteit biedt op het gebied van spraakcommunicatie.
Verder beschikt Ethernet via koper over gelijkwaardige garanties en sla’s die voor glasvezelverbindingen worden afgegeven.
Tot slot bieden diensten als EtherStream in combinatie met toepassing van Quality of Service-parameters binnen MPLS VPN-netwerken voorlopig voldoende capaciteit in de komende jaren voor een meerderheid van het middelgrote en grootzakelijke segment. Door eenvoudigweg slim om te gaan met het netwerk en dit optimaal in te richten, voorkomen bedrijven onnodig hoge investeringen in capaciteit waarbij men zich kan afvragen of die überhaupt wel noodzakelijk is.
De stap waard
Omdat de bestaande verbindingen te weinig mogelijkheden bieden, zien steeds meer bedrijven zich voor de vraag gesteld of ze de stap moeten maken naar glasvezel. Het antwoord is dus niet meteen ja. Het hangt sterk af wat een bedrijf met de verbinding wil en hoeveel capaciteit er daadwerkelijk nodig is. In veel gevallen zal de conclusie zijn dat de bandbreedtes die glasvezel kan bieden helemaal niet nodig zijn, omdat Ethernet via koper prima aan de behoeften kan voldoen. Dat levert flinke kostenbesparingen op, zonder dat een bedrijf concessies doet aan beschikbaarheid en kwaliteit. Het is duidelijk dat de bestaande koperinfrastructuur de komende jaren nog voldoende spankracht heeft om een flink deel van de overheid en het bedrijfsleven te voorzien van prima verbindingen.
Glasvezelprojecten blijven nodig, zeker op plaatsen waar zakelijke activiteiten gepland zijn en waar nog geen infrastructuur aanwezig is. Op veel andere plaatsen kunnen we echter met koper nog jaren vooruit. Bovendien wordt Ethernet via koper nog altijd verder doorontwikkeld en worden ook applicaties steeds slimmer en compacter. Zo zijn er softwarematige ontwikkelingen die het mogelijk maken streaming video-toepassingen mogelijk te maken vanuit het hart van een netwerk met hoogwaardige kwaliteit, zonder enorme bandbreedtes in te moeten zetten. Hierdoor is het niet direct noodzakelijk om de bandbreedtes met een factor 100 te verhogen, maar juist aandacht te besteden aan het specifiek afstemmen van kwaliteitsparameters van een netwerk- en breedbandoplossing.
Floris Oranje, Easynet