Wel eens stilgestaan hoeveel elektronische spulletjes u zelf rijk bent? Waar welke data op staat en wie met welke data misschien wel nare dingen zou kunnen doen? In deze geldt meestal het credo ‘zolang het goed gaat, is het goed’.
Als databeveiligingsbedrijf willen we meten waar we staan in de markt. We hebben dat onlangs op een wat onorthodoxe wijze gedaan. We kochten op veilingen datadragers die op vliegvelden zijn gevonden en op internet tweedehands apparaten. Vervolgens hebben we bekeken wat voor data mensen zoal rond laten slingeren. De resultaten waren verbijsterend kan ik u vertellen. Sommige data waren zo precair dat de betreffende bedrijven – die we uiteraard meldden dat we hun data hadden gevonden – behoorlijk geschokt reageerden.
De verleiding is natuurlijk groot. Verlies is een goede reden voor vervanging en de kosten om een computer terug te halen, zijn vaak hoger dan die voor de aanschaf van nieuwe apparatuur. Bovendien was het apparaat toch beveiligd met een wachtwoord? In de meeste gevallen komen we professionele applicaties tegen. Applicaties die duidelijk door professionele integrators of resellers zijn geleverd. Als systemintegrator of reseller bent u er als eerste bij om applicaties te verkopen die verder gaan dan de kantooraansluiting op de server. Steeds vaker spelen mobiele telefoons, pda's, notebooks, memory sticks en portable schijven een cruciale rol. Dergelijke ‘mobiele’ applicaties leveren menigeen een goed belegde boterham op. Vaak zo goed dat het mee verkopen van de juiste apparatuur voor beveiliging voor het gemak wordt vergeten.
Maar hoe zit het met verantwoordelijkheid nemen? Welke resellers nemen de moeite om naast de mobiele applicaties ook te adviseren over beveiliging? Wie zijn bedrijfsklanten leert om mobiel met data te gaan werken, heeft mijns inziens ook de morele verplichting die klanten te wijzen op de mogelijkheden van dataverlies. En dat gaat verder dan ‘wees zuinig zijn op uw spulletjes’.
Chantal ‘t Gilde
Country Manager Benelux Pointsec Mobile Technologies