IT-afdelingen moeten zich omvormen van een min of meer technocratisch, naast het bedrijf staande afdeling naar een organisatie die denkt in termen van flexibele dienstverlening op basis van een exploitatierekening. Dat zei Minister van Staat Wim Kok op de HP Dutch World.
Kok bracht in herinnering hoe hij acht jaar geleden tijdens een verkiezingstoernee een computermuis als afstandsbediening hanteerde. Sindsdien heeft hij naar eigen zeggen veel bijgeleerd. “Dat ik uiteindelijk ben gevraagd een toespraak te houden op deze IT-conferentie vind ik wel de kroon op mijn werk.”
De oud-premier ging uitvoerig in op de noodzaak een kenniseconomie te vormen om Europa de aansluiting met de rest van de wereld niet te laten missen. Het is een illusie te denken dat de Oude Wereld in 2010 het meest concurrerende werelddeel zal zijn, zegt Kok. Sterker nog: in 2040 zit er geen enkel Europees (tenzij Rusland als zodanig wordt beschouwd) land meer aan tafel bij de G-8 besprekingen. Volgens Kok kunnen we alleen nog aanschuiven als Europa de spreekbuis is van de deelnemende landen.
Om die kenniseconomie vorm te geven, zal onder meer flink moeten worden geïnvesteerd in onderwijs. En moeten de IT-afdelingen zich dienstbaar opstellen. “Ik zie die omvorming al gebeuren. Bijvoorbeeld bij de bedrijven waar ik bij betrokken ben”, hield Kok de HP-gebruikers voor. Hij is commissaris bij Shell en ING.
Kok refereerde aan de beweegredenen voor outsourcing waaruit die transformatie ook zou blijken. “Dat gaat over veel meer dan kostenbesparing. Dat gaat ook over vermindering van complexiteit en vergroting van de flexibiliteit voor ondernemingen.”
“Dit deel van de wereld is niet uitgespeeld”, aldus de Minister van Staat. “Maar we zullen ons uiterste best moeten doen om de komende tientallen jaren een rol van betekenis te kunnen blijven spelen.”