Softwarepiraterij is en blijft een probleem. Microsoft bestrijdt dit al jaren en neemt met Windows Vista nieuwe stappen, ook voor bedrijfsgebruikers.
ViWindows Vista en het later in 2007 uitkomende Longhorn Server brengen Microsofts eerder al omstreden productactivering ook naar zakelijke gebruikers van zijn software. Daarnaast dienen klanten hun volume-licentie sleutels (volume license keys, VLK's) binnen dertig dagen na aanschaf te registreren bij de softwareleverancier. Tot slot moeten zij het daadwerkelijke licentiegebruik op maandelijkse basis melden. Veel softwarepiraten gebruiken immers zogeheten corporate sleutels voor hun illegale software.
Microsoft ontwikkelt dan ook serversoftware voor het licentiebeheer. Die key management-server houdt bij hoeveel client- en server-licenties klanten in gebruik hebben. Softwareleveranciers als Quark en Adobe hanteren ook dergelijke constructies. Het voor Vista verplichte maandelijkse audit-rapport zou dan door dit controlemechanisme worden verstuurd. Daarmee worden de licenties weer voor een maand 'ververst'.
Hiermee komt een einde aan Microsofts coulante beleid voor licenties en diens huidige volume-licentieprogramma. Tot op heden was er geen productactivering vereist voor zakelijke gebruikers; pc-leveranciers deden dat automatisch en vóór levering. Daarnaast was er de mogelijkheid van volume-licenties waarbij een reeks gebruikslicenties wordt ingekocht. Controle op aantal ingekochte licenties versus daadwerkelijk gebruik was aan de klant zelf.
Het nieuwe beleid (Volume Activation 2.0) moet de daar mogelijke discrepanties wegnemen en het licentieproces inzichtelijk, en daarmee beheerbaar, maken. "We voeren veranderingen door in dat proces voor Vista en komen met een nieuwe benadering voor VLK-licentiëring", zegt vice-president marketing Mike Sievert van Microsoft. Hij bevestigt dat het bedrijf sleutelbeheer en -rapportage wil vergemakkelijken door het te automatiseren.
Dit betekent in de praktijk wel een extra serverapplicatie, die mogelijk complicaties oplevert. Microsoft voert in Vista meer antipiraterij-middelen door, waaronder een beperking van de functionaliteit indien aanhoudend illegaal gebruik is geconstateerd. De bepaling daarvan gebeurt door het vorige week aangekondigde Software Protection-programma dat een voortzetting is van Windows Genuine Advantage, dat tot op heden nogal eens false positives – maar ook weer false negatives – oplevert.
Blij of boos?
Ben je blij met dit betere beheer van je licentie-oerwoud? Of boos dat Microsoft je kennelijk niet vertrouwt? Laat het ons weten:
Nou, het zou mij verbazen als dit de overstap op (gratis) Linux niet ontzettend bevordert. Microsoft moet natuurlijk goed in de gaten houden dat de acceptatie van haar producten behoorlijk leunt op het feit dat een heleboel gebruikers het thuis (illegaal) hebben draaien. Als deze mogelijkheden worden uitgesloten denk ik dat ze binnenkort wel eens een daling van het aantal Windows PC’s kunnen verwachten. Meer omzet zal het in iedergeval niet echt genereren ben ik bang… Maargoed, we zullen zien…
Ik denk inderdaad niet dat het veel omzet zal schelen, bij pc’s die ik verkoop zet ik trouwens voor particulieren zowiezo al OpenOffice.org op.
Even de instellingen naar officeformaten zetten en no problemos.
Hoe gaat dat werken met computers die géén internet hebben?
Ben je dan bij de aanschaf van een officepakket dan ook verplicht een internetaansluiting te nemen?
Of ben je na een maand gewoon klaar?
Het feit trouwens dat dit gebeurt vind ik ronduit belachelijk, het zou te gek voor woorden zijn dat je iedere maand je auto zou moeten laten controleren of hij toevallig niet van eigenaar veranderd is.
Het microsoft een stuk better laten uitzien als ze eens ophielden met die eeuwige krokodillentranen van hun te laten stromen.
Ze maken ca. 2,3 miljard dollar per kwartaal netto winst en nog blijven ze huilen over al die boosaardige mensen die hun software illegaal draaien.
De meeste mensen die van school komen zijn kundig met windows en office omdat ze (zoals Thierry al aangaf) thuis de software ook hebben draaien (al dan niet zonder officieele licentie).
Het is altijd weer een feest als ze me bellen voor een enquete over hoe ik denk over hun.
“algehele indruk….” een 2.
Waarom? microsoft heeft 1 filosofie “hebbe, hebbe, hebbe, hebbe en nog meer hebben”.
Bestaat iets al? Op- uitkopen, gauw een microsoft labeltje inbouwen en maar zeggen “WIJ hebben x ontwikkelt”.
Het zou microsoft werkelijk sieren als men de prijzen terug brengt naar wat ze waren, windows voor 50 euro en office voor 200 euro.
Maar helaas zal dat nooit gebeuren want in the VS houd men krampachtig vast aan “windows $150, office $400”.
Ik weet niet meer waar het te vinden is maar op Computable is al eens een artikel geweest over microsoft en Azie, daar hield men ook krampachtig vast aan hun VS prijzen maar zijn toch gezwicht vanwege het feit dat die prijzen voor de meeste mensen daar een maandsalaris is en dat de overheden daar Open Source hevig gingen promoten.
Overigens verteld dit artikel niet wat er gebeurt als je collegas hebt die er soms 2 maanden aan een niet op kantoor komen.
Wordt je Vista-client dan opeens illegaal bevonden?
Wordt deze misschien functioneel uitgezet toch je weer je Vista hebt aangemeldt op de “Vista licentie”-server en die dat heeft gemeldt aan microsoft?
Wordt misschien zelfs de BSA geinformeert in zo’n situatie?
Waarschijnlijk nogal overdreven, maar dat is wel waar microsoft eigenlijk onzichtbaar op mikt (functioneel gezien).
MS heeft door de jaren heen iedereen aan de verslaving “windows” geholpen, kinderen op scholen krijgen alleen windows voor hun neus.
Kortom nu iedereen verslaafd is zullen ze wel een licentie gaan kopen.
Helaas is linux nog niet vriendelijk genoeg voor de huiskamer, al komt Suse wel heel dichtbij.
Ik heb zelf kort geleden een I-mac gekocht, had ik eerder moeten doen, voor mij geen MS meer thuis, Bill mag voor mij alvast kleiner gaan wonen 😉