Microsoft blijkt betrokken bij de kapitaalinjectie van investeringsmaatschappij BayStar in Linux-bestrijder SCO. Eerder was al bekend dat een Microsoft-topman de twee partijen met elkaar in contact had gebracht.
Het investeringsbedrijf stelt dat Microsoft niet alleen als tussenpersoon dienst heeft gedaan, maar dat de Windows-producent ook bereid was een garantie af te geven voor de investering van (aanvankelijk) twintig miljoen dollar in SCO. Dat bedrag is later opgelopen tot vijftig miljoen dollar. Dit zegt BayStar-topman Larry Goldfarb, wiens verklaring nu is opgedoken in IBM's bewijsvoering in de juridische strijd tegen SCO.
SCO beschuldigt IBM ervan delen van Unix, waarop het eigendomsrechten claimt, te hebben overgeheveld naar het open source-besturingssysteem Linux. De Unix-erfgenaam is verwikkeld in wederzijdse rechtszaken met onder meer IBM, Red Hat en Novell. Laatstgenoemde bezat de Unix-rechten vóór SCO.
Algemeen partner Goldfarb van BayStar zegt dat Microsoft senior vice-president Richard Emerson, verantwoordelijk voor corporate development en strategie, diverse investeringsstructuren heeft besproken voor de kapitaalinjectie in SCO. Daaronder bevond zich ook een zogeheten backstop, waarbij een bepaalde garantie aan de investering wordt gekoppeld.
Nadat BayStar vijftig miljoen dollar had gestoken in SCO werden de contacten vanuit Microsoft verbroken, claimt Goldfarb. Kort daarna, in september 2003, mocht investeerder Emerson opstappen. Zijn functie werd toen meteen opgeheven en de bijbehorende taken vallen sindsdien onder de financieel directeur (cfo).
BayStar probeerde in april 2004 zijn investering nog terug te trekken. Het beriep zich erop dat SCO een verkeerde voorstelling van zaken had gegeven. De Unix- en ooit Linux-leverancier stond diverse malen op het punt van bankroet, vóór het de kapitaalinjectie ontving. Critici stellen dat SCO's voornaamste activiteit zijn juridische strijd tegen Linux is. Die activiteit heeft vooralsnog geen inkomsten, laat staan winst, opgeleverd.