Novell brengt met versie 10 van de SuSE Linux Enterprise Desktop een herschreven Linux-variant op de markt. De nieuwe desktop lijkt wel een neefje van die van XP met een vleugje Vista erin en nog heel wat meer. Een test!
Novell heeft zichzelf geherpositioneerd als Linux-aanbieder van besturingssystemen, applicaties en oplossingen naast de applicaties en oplossingen die het al had voor Windows. Daartoe nam Novell de succesvolle Duitse Linux-distributeur SuSE over. De versienummers werden doorgenummerd vanaf de laatste SuSE-nummers. Inmiddels zijn we aanbeland bij versie 10 voor Desktop en Server. Vergeleken met zijn voorgangers ziet deze er echter totaal anders uit.
Novell gebruikt als installatieprocedure nog steeds AutoYAST, al werd daarvan alleen de gebruikersinterface behouden en is onder de motorkap alles herschreven. Het is in elk geval een zeer gebruiksvriendelijk installatie- en configuratiesysteem. De nieuwe versie van YAST blijkt flink wat langzamer dan de vorige, maar extra functionaliteit vond Novell belangrijker dan snelheid. Overigens werkt Novell nog wel aan de performance van YAST. Geoptimaliseerde onderdelen kunnen via het updatesysteem van SLED10 automatisch opgehaald worden.
De extra functionaliteit van de nieuwe YAST heeft voornamelijk te maken met de koppelingen en integratie binnen de ZENworks Patch Manager die voortaan door Novell gebruikt zal worden voor de distributie van updates en patches. Ook bedrijven kunnen een ZWM-server draaien om zo software-, update- en patchdistributies centraal te beheren. De functionaliteit van ZWM deed ons trouwens heel sterk denken aan die van Microsoft System Management Server.
Het patchbeheersysteem is nog steeds gebaseerd op de software van het door Novell eveneens overgenomen Ximian, maar ook dat werd grondig gewijzigd om het naadloos te integreren in de desktop en YAST.
Het patchbeheersysteem geeft een duidelijk overzicht van beschikbare updates en patches vanaf de allereerste installatie. U kunt ervoor kiezen om het systeem te updaten tot de laatste nieuwe versie of tot een gezamenlijke mijlpaal (om uw systeem identiek te maken aan andere). Het bijwerken zelf gebeurt met een gebruiksvriendelijke wizard. In tegenstelling tot Windows is het doorgaans bij Linux niet nodig om daarna het systeem opnieuw op te starten.
Voor integratie in Windows-netwerken kan SLED10 inloggen in Windows Active Directory domeinen en daartoe is uiteraard SAMBA standaard actief. Voor het werken in groepen heeft Novell Evolution toegevoegd en dat kan zowel een client voor Microsoft Exchange als voor Novells eigen GroupWise zijn. In beide gevallen kan er volledig gebruik gemaakt worden van de kalender- en agendafunctionaliteit van deze twee systemen.
Interface
Het centrale onderdeel van een desktopbesturingssysteem is natuurlijk de desktopinterface zelf. Daar waar bij vorige versies KDE de standaarddesktop was, heeft Novell deze keer voor GNOME gekozen. De gebruikersinterface werd bewerkt om zoveel mogelijk op Windows XP te lijken met zowaar een vleugje Vista erin. Windows-gebruikers zullen zich meteen thuis voelen bij deze desktop. Bij de kantoorsuite wordt standaard OpenOffice.org 2.0 meegeleverd. Die werd door Novell gewijzigd om nog beter compatibel te zijn met Microsoft Office. Zo werd hard gewerkt aan compatibiliteit met Visual Basic om een zo vlekkeloos mogelijke conversie van Microsoft Office macro’s naar OOBasic macro’s voor OpenOffice mogelijk te maken.
De menustructuur van de startknop links onderaan lijkt erg op die van Windows, maar is niet volledig hetzelfde. Bij het aanklikken van de startknop verschijnt een driedelig uitklappaneel met ‘zoeken’, ‘tonen’ (van favoriete applicaties) en ‘systeem’ (met statusinformatie en systeemfuncties) dat qua uiterlijk wel lijkt op dat van XP en Vista, maar functioneel volgens ons een stuk beter in elkaar zit.
Wat wordt er verder bij de desktop geleverd? Een Citrix ICA client, AppArmor (een soort firewall voor applicaties), software om legaal (!) mp3’s af te spelen, Firefox en Thunderbird voor webbrowsen en e-mail. Novell heeft in Evolution, Firefox en OpenOffice ook ondersteuning voor eID voorzien.
Meest spectaculair is de XGL-uitbreiding van de desktop. Hiervoor dient men over een geschikte grafische kaart te beschikken. Naast de leuke animaties van allerlei schermbewerkingen zoals verslepen en zo, worden de verschillende virtuele desktops of desktoppanelen waartussen heen en weer geschakeld kan worden gepresenteerd in een driedimensionale ruimte als een kubus die ronddraait, totdat de zijde met het het gekozen desktoppaneel zichtbaar wordt. Dit is uiteraard niet bepaald nuttig voor het bedrijfsleven, maar wel erg spectaculair om te zien. Het oog wil ook wat, nietwaar.
Het verrast ons eerlijk gezegd dat Novell besloot XGL toe te voegen in een bedrijfsdesktop en het ook nog standaard te activeren. XGL staat qua ontwikkeling nog redelijk in de kinderschoenen en is bepaald niet bekend om zijn stabiliteit. Bovendien werkt het ook niet of slechts met veel moeite met nochtans vrij bekende grafische chipsets. We voorspellen dus dat XGL de helpdesk van Novell nog de nodige kopzorgen gaat bezorgen.
Een ander probleem: Novell voegde geen enkele ondersteuning voor gedistribueerde bedrijfssoftwaresystemen toe: dus geen JavaBeans, geen BlueFish of Eclips, niets om de softwareafdeling in een bedrijf toe te laten programmeerwerk voor SLED10 te verrichten of om SLED10-desktopgebruikers een betere integratie in bestaande bedrijfsapplicaties te kunnen bieden.
Conclusie
Als we Windows XP als de huidige standaard voor bedrijfsdesktops beschouwen, dan lijkt Novell SuSE Linux Enterprise Desktop 10 dat wel heel goed te benaderen en op heel wat punten zelfs voorbij te streven. Novell zorgde voor een goede integratie met bestaande Windows-netwerken en -systemen en legde de nadruk op een gebruiksvriendelijk beheer ook centraal, goede applicaties en een ronduit spectaculaire desktopervaring. Een snelle pc is wel noodzakelijk, want SLED10 is ‘vrij hongerig’ inzake systeembronnen (denk niet aan andere Linux’en, maar eerder aan Windows XP). Mocht u al een tijdje op zoek zijn naar een goed alternatief voor Windows XP als bedrijfsdesktop, dan raden wij u aan om nog even te wachten met de aanschaf van deze SLED10, wellicht zelfs tot de volgende versie. Novell moet er duidelijk nog wat werk aan verrichten.
@Standard:
Productinfo
Product: SuSE Linux Enterprise Desktop 10.1
Producent: Novell Inc., USA; www.novell.com
Informatie: Novell resellers – neem contact op met Novell; www.novell.nl
Productwebsite: www.novell.com/products/desktop
Adviesprijs (excl. BTW): 47 euro (1 jaar abonnement) of 116 euro (3 jaar abonnement)
Systeemvereisten: min. Intel Pentium III 500 MHz of eq. of hoger, 256 MiB RAM, 800 MB vrije schijfruimte, 800×600 schermresolutie; aanbevolen 512 MiB RAM, 2,5 GB vrije schijfruimte en 1024×768 schermresolutie. Aanbevolen processoren: x86, Intel Pentium 4 2.4 GHz of hoger, AMD65, Intel EM64T