In 2006 had het landelijk Elektronisch Patiëntendossier (EPD) geïntroduceerd moeten worden. Dat gaat niet lukken. Maar met delen ervan start in november een proef in Twente.
De regio Twente gaat in november als eerste proef draaien met het Elektronisch Medicijndossier (EMD) en het elektronisch Waarneemdossier voor huisartsen (WDH). Dit zijn de onderdelen van het EPD, die respectievelijk inzicht geven in het medicatieprofiel en een basisvorm van het medisch dossier. In 2007 zal voornamelijk data worden verzamelend en starten ook andere pilots. De deadline van 2006 voor een landelijk EPD, is verschoven naar 2008.
De zorg en ICT blijft een lastige combinatie en dat vinden zorgverleners zelf ook. Op het congres ‘de ICT-agenda 2007’ in Apeldoorn vorige week werd gesproken over de introductie van het EPD en de inzet van ict in de zorg. Dat ict noodzaak is, zijn alle partijen het nu wel over eens. Het begint er zelfs sterk op te lijken dat technologie de enige niet-beperkende factor is. Ellen Maat is hoofd 'programma ICT in de zorg' van het ministerie van VWS, het departement dat samen met het Nictiz verantwoordelijk is voor de invoering van het landelijk EPD. Zij noemde in haar lezing een aantal factoren die een gelukkig huwelijk tussen zorg en ict frustreren.
Als eerste de hoge mate van privacygevoelige gegevens. Wie is eigenaar van die gegevens? Kan de patiënt ze zelf beheren? Dan het heterogene veld dat de zorg is. Huisartsenpraktijken zijn hele andere omgevingen dan academische ziekenhuizen, maar iedereen moet toegang hebben tot dezelfde gegevens. De eilandencultuur binnen de zorg heeft geleid tot prachtige solitaire initiatieven die aan standaardisering zijn ontsnapt. Verder noemde Maat ook het feit dat er al automatiseringssystemen bestaan en dat de zorg geen onbeschreven blad is.
Daarbij worden projecten niet gedreven vanuit ict of efficiency, maar vanuit de zorggedachte. Tot slot is er de vraag wie de regie nu eigenlijk heeft. Ook het VWS heeft maar deels de leidsels in handen, alhoewel zij ze steeds fermer lijken vast te pakken.
Natuurlijk zijn dit allemaal flinke obstakels, maar eigenlijk is het vreemd dat er vlak voor de introductie van een landelijk en ingrijpend project, nog zo uitgebreid over wordt gesproken. VWS en Nictiz werken aan 'een landelijke infrastructuur zorg en ICT' maar klaar is die nog niet. Het landelijk schakelpunt waar alle gegevens worden uitgewisseld is er wel, evenals de voorwaarden waaraan een systeem moet voldoen wil het met het schakelpunt mogen communiceren. Daartoe is het keurmerk Goed Beheerd Zorgsysteem (GBZ) gecreëerd.