De toezichthouder op de Nederlandse telecomsector Opta heeft vandaag aangegeven hoe KPN concurrenten toegang zou kunnen geven in zijn nieuwe All-ip-netwerk. Het telecombedrijf moet zijn infrastructuur openstellen voor concurrenten ook als het werkt vanuit straatkasten.
KPN is van plan om zijn bestaande telefonienetwerk met ruim vijfhonderd wijkcentrales te vervangen voor een nieuw netwerk, waarbij de dsl-apparatuur zijn werk doet in duizenden straatkasten door heel Nederland. Doordat deze apparatuur dichterbij de bedrijven en huishoudens staat kan de bandbreedte van deze verbindingen flink opgekrikt worden. KPN heeft dit nodig om het combinatie-aanbod van bellen, internet en televisiekijken via de telefoonlijn te realiseren, waarmee het wil concurreren tegen kabelbedrijven.
Het plan om de wijkcentrales te schrappen leidde tot veel consternatie bij de concurrenten van KPN. Het telecomconcern is nu verplicht om de adsl-modems van concurrenten onder te brengen in de wijkcentrales, zodat zij hun eigen klanten kunnen bedienen. Grotere dsl-aanbieders zoals BBned, Tele2-Versatel en Orange hebben ook geïnvesteerd in infrastructuurvoorzieningen om deze apparatuur in de centrales te ontsluiten. Recent gooide een van de grootste concurrenten van KPN Tiscali de handdoek in de ring omdat het zijn bedrijfsvoering in rook op zag gaan door het schrappen van de wijkcentrales. KPN slokte Tiscali op.
Opta stelt dat het plan van KPN om de wijkcentrales af te schrijven niet verboden kan worden. Wel moet het concern aan strikte voorwaarden voldoen voor het uitfaseren van deze voorziening. Verder wil Opta dat concurrenten toegang blijven houden tot de aansluitlijn. De toezichthouder gaat onderzoeken of het KPN kan verplichten om concurrenten een eigen glasvezelroute naar de straatkasten te leveren als ze dat willen. Dit is formeel niet in de wet vastgelegd. Verder zouden zij ook eigen apparatuur in de kasten moeten kunnen plaatsen
De aankondiging van Opta vandaag is niet meer dan een positiebepaling. De toezichthouder zegt pas verplichtingen op te kunnen leggen na een uitvoerige marktanalyse. De Europese Commissie tikte Nederland enkele jaren terug al eens op de vingers omdat in het toezicht op de telecommarkt te weinig rekening werd gehouden met nieuwe breedbandontwikkelingen waarbij apparatuur dichtbij de huizen en bedrijven geplaatst wordt.
Belachelijk dit. Het lijkt wel alsof de Opta betaald wordt door de concurrenten. De Kabelbedrijven mogen de boel gesloten houden