Het vorige week officieel geopende AlmereGrid start een proef met backup- en recoverydiensten voor het mkb. Backup, een vreemd grid-gebruik.
AlmereGrid is vorige week na een jaar proefdraaien officieel van start gegaan. In dat jaar is gebleken dat de beveiliging geen probleem vormt, dat wetenschappelijk en maatschappelijk verantwoorde onderzoeken het city-grid kunnen en willen benutten, en dat Almeerders in beginsel graag meedoen voor het goede doel.
De gemeente Almere kondigde, bij monde van wethouder economische zaken Martine Visser, aan zijn pc's ook in het grid te willen laten meedraaien. Het gaat dan om ongeveer 1500 computers. “Maar we beginnen met een proef van zo'n honderd pc's, om na te gaan of het in de praktijk bevalt.”
Directeur Ad Emmen van AlmereGrid kondigde aan dat er een proef komt om het grid te gebruiken voor backup- en recoverydoeleinden waarvan het mkb gebruik kan maken. “De backup wordt verspreid over de harde schijven die in het grid meedraaien. Anoniem en versleuteld. Overigens gebeurt dit op een testgrid, dat actief is naast het algemene grid.”
De test gebeurt in het kader van Business Experiments in Grid (BEinGrid). Dit initiatief van de Europese Commissie wil een voorsprong opbouwen in grid computing door toepassingen daarvan uit universiteitskringen te trekken en bedrijfstoepassingen te stimuleren. Hiermee wil het de reeds gedane (academische) investeringen te gelde maken.
Harrie Vollaard, innovatiemanager Rabobank, is vanaf het begin betrokken geweest bij AlmereGrid. “Wij willen als bedrijf midden in de virtuele wereld staan.” Toch komt grid computing binnen het bedrijfsleven maar langzaam op gang. Er zijn voorbeelden van grote ondernemingen die het binnen de eigen bedrijfsgrenzen toepassen, maar tussen bedrijven gebeurt het nauwelijks. Overigens wel in de automotive industrie waar fabrikanten ontwerpprocessen neerleggen bij toeleveranciers.
“Bij Rabobank International draait een grid applicatie op het gebied van risicoanalyses, maar voor onze eigen bedrijfsvoering achten we het nog niet opportuun”, aldus Vollaard. De meeste bancaire applicaties zijn niet toegesneden op grid computing. Bij real time transactiesoftware heeft grid computing weinig zin, want daar vinden geen rekenintensieve taken plaats. “Een tweede reden”, aldus Vollaard, “is dat er op dit moment grotere winsten zijn te behalen met het consolideren en virtualiseren van onze infrastructuur. Grid computing is een logische stap daarna.”