De antitrusttak van de Europese Commissie (EC) breidt het onderzoek naar de aankomende Windows-versie Vista uit. De EC neemt dat nieuwe Microsoft-product beter onder de loep naar aanleiding van een klacht van beveiligingsbedrijf McAfee.
De klacht draait om de toevoeging van encryptiemogelijkheden in Windows Vista. Daarnaast zou de EC bezorgd zijn over het inbouwen van handschriftherkenning in het marktdominante besturingssysteem. Beide gevallen zouden twee applicatiemarkten voor pc's ondermijnen en concurrentie mogelijk hinderen. Naast McAfee hebben ook enkele kleinere, Europese softwarebedrijven geklaagd bij de EC.
Microsoft stelt dat het naar eigen goeddunken functies mag toevoegen aan zijn besturingssysteem. Dit 'recht op innovatie', zoals de leverancier het zelf omschrijft, is namelijk in het belang van de consument, argumenteert het Amerikaanse softwarebedrijf. Antitrustautoriteiten menen echter dat dit op langere termijn de markt en daarmee ook de consument schaadt. Oneerlijke concurrentie door meelevering met het marktdominante Windows zou het aantal aanbieders van een functie of applicatie terugdringen en daarmee de consument minder keus bieden. Uiteindelijk levert dit een afhankelijkheid en nieuwe monopolievorming op.
Verder leeft er nog een conflict tussen Microsoft en diverse beveiligingsbedrijven, waaronder McAfee en Symantec. Hun applicaties hebben in Windows Vista namelijk geen toegang meer tot de kernel en zouden daarmee niet meer functioneren. Microsoft, die sinds kort ook zelf beveiligingssoftware levert, stelt dat het afschermen van de kernel juist de beveiliging dient.
Microsoft is uiteindelijk in staat om haar Windows ‘Microsoft Only’ te maken. Belangrijk is dan ook om als overheid en bedrijfsleven uit te zien naar Open Technology. Verder zou een verbod op koppelverkoop een einde moeten maken aan het gemak waarmee Microsoft de markt penetreert : nieuwe PC’s worden binnen de kortste keren standaard aangeboden met Windows Vista. Alsof het gratis is. Een keuze voor XP/2000/geen O.S./linux is er meestal niet en als het er wel is levert het veelal geen prijsreductie op(soms zelfs wel extra kosten). Door het verbieden van koppelverkoop, dus het meeleveren van een operatingsysteem is de consument gedwongen zelf een OS aanschaffen in de winkel dan wel zijn ‘oude’ operatinsysteem opnieuw te installeren. Ik kan me voorstellen dat dit zelfs extra banen/werk op levert op de arbeidsmarkt.
Nog even terugkomend op koppelverkoop en Microsoft’s voor-geinstalleerde martkaandeel(Pre-installed marketshare). Als er duidelijker een scheiding komt tussen operatingsysteem en hardware worden ook de kosten duidelijker voor de consument wat concurrentie ten goede komt.
Ik vind dat microsoft gelijk heeft alleen moet de consument kunnen aangeven of hij de meegeleverde beveiliging wil gebruiken of die van een andere software leverancier.
Dit geldt niet alleen voor de beveiligingssoftware maar voor alle software.
de consument moet de baas zijn en blijven
Het gaat er om dat Microsoft het besturing systeem veiliger maakt. Een belangrijk onderdeel van het veiliger maken is er voor zorgen dat niemand software onder het besturing systeem kan installeren. Dit is in ieders voordeel. Echter virus scanner moeten werken op of onder het besturingssysteem. Kortom wat wil de gebruiker een ‘open besturingsysteem waar virus zich kunnen verschuilen onder het os’ of ‘Veilig besturing systeem’. Wat EC aan het doen is niet n het belang van de gebruikers!