Nu dualcore processoren normaal zijn en de eerste quadcores om de hoek liggen, wordt een verdere versnelling beloofd. Intel onthult de eerste prototypes van processoren met tachtig cores.
Intel-ceo Paul Otellini deed deze week op ontwikkelaarsbijeenkomst IDF (Intel Developer Forum) een gedurfde belofte: binnen vijf jaar brengt zijn bedrijf een processor met maar liefst tachtig rekenkernen (cores). De topman toonde een chipwafel (wafer) met prototypes van die chip waarbij elke kern op een kloksnelheid van 3,16 GHz draait. Deze processor moet een prestatieniveau van 1 teraflops (biljoen zwevende komma berekeningen per seconde) halen.
Tot op heden is een dergelijk rekenkracht nog voorbehouden aan zware computers opgebouwd uit meerdere processoren. De grens van 1 teraflops werd tien jaar geleden gehaald door de ASCI Red-supercomputer die bestond uit 4510 verbonden computers (nodes). Tegenwoordig zijn de onderste regionen van de wereldwijde supercomputerranglijst top500.org bevolkt door machines die zo'n twee teraflops halen.
De bovenste regionen bestrijken vele tientallen teraflops. Aan top staat – met forse voorsprong – de Blue Gene/L-super met 280 teraflops. Die monstermachine is uitgerust met een speciaal ontworpen variant van IBM's Power-processoren. De samen met Sony en Toshiba ontwikkelde Cell-variant telt acht kernen en is speciaal voor datadoorvoer en -bewerking bedoeld.
Intel volgt een soortgelijke route; de tachtig cores van de getoonde prototype-chips zijn speciale eenheden voor zwevende komma-berekeningen. Het geheel is gebaseerd op een geheel nieuwe architectuur met een relatief eenvoudige instructieset, die niet compatibel is met huidige x86-chips.
De verschillende kernen van de toekomstige monsterprocessor kunnen onderling data uitwisselen met een snelheid van 1 terabyte per seconde. Die snelheid wordt gehaald door een speciale interconnect-laag op de chip en gestapelde SRAM-modules (static random access memory) die direct onderop de chip zijn geplaatst.
Intels recente doorbraak van een hybride silicon laser (zie Computable Online 19 september) maakt communicatie tussen chips (en kernen) onderling mogelijk op lichtsnelheid. Intel-cto Justin Rattner gaf op IDF meer uitleg over deze combinatie van optische en elektronische componenten die door reguliere elektriciteit wordt aangedreven en -gestuurd.
Intel-topmannen Otellini en Rattner geven tekst en uitleg.