Datacenters gebruiken enorme hoeveelheden stroom voor voeding en koeling van computer- en netwerkapparatuur. Zo tapt het datacenter van XS4ALL evenveel stroom af als duizend eengezinswoningen. De provider stapt nu over op duurzame energie en neemt een aansluiting op de nieuwe koudwatercentrale van Nuon.
Dat is mooi natuurlijk, maar het drukt ons nogmaals met de neus op het feit dat energiebesparing lang het ondergeschoven kindje van de computerindustrie is geweest. Vreemd genoeg heeft ook de Europese politiek het de computersector niet erg moeilijk gemaakt. Van het vrijblijvende Energy Star programma gaat bijvoorbeeld nauwelijks een prikkel uit om energiezuinige systemen te ontwerpen. Toch is het gedateerde Energy Star het enige wat we hebben. Europa heeft dit programma in 2000 geadopteerd van de VS, maar momenteel – zeker na de overschakeling naar lcd-schermen – gaat er geen enkele onderscheidende waarde meer van uit. Elke nieuwe computer voldoet aan de minimumeisen. De enige relevante richtlijn is dat bureaucomputers een slaapmodus hebben, waarin nog maar 10 procent van het vermogen wordt verbruikt. Tja. Ten eerste is 10 procent een slappe norm, ten tweede wordt de slaapmodus maar bij een gering percentage van de bedrijfscomputers gebruikt. Diverse onderzoeken wijzen uit dat bureaucomputers ruim 90 procent van hun tijd niets staan te doen. Het label is kortom dringend aan revisie toe. Dat weten de Amerikaanse Environment Protection Agency (EPA) en de Europese Commissie trouwens ook. Ze werken eraan.
Op servergebied is het zelfs nooit tot een Energy Star label gekomen. Daar was ook geen belangstelling voor. Bij de bouw en inrichting van datacentra spelen energiekosten traditioneel geen rol. Het gaat om uptime, prestaties en schaalbaarheid. Dat het energiegebruik van een gemiddelde serverprocessor de laatste vijf jaren is verviervoudigd, wordt ter kennisgeving aangenomen. Pas nu de energiekosten exploderen, ontstaat er meer belangstelling bij fabrikanten en afnemers voor betere dimensionering, slimmere ontwerpen en energiezuinige processoren.
De EPA werkt nu ook aan een Energy Star programma voor servers. Dat zal nog ingewikkeld genoeg worden. Idealiter komt er een maat voor de prestaties per Watt, maar dat is onder andere complex omdat servers zelden op hun maximale capaciteit draaien en fabrikanten verschillende technieken toepassen om het energiegebruik terug te brengen bij lagere belasting. Maar goed, het onderwerp staat – met dank aan de explosieve situatie in het Middenoosten, de opkomst van China en de strapatsen van de Venezolaanse president Chavez – eindelijk op de agenda. Dat bewijst ook de oprichting van de Green Grid Alliance, een wonderlijk samenwerkingsverband waarin de grote Amerikaanse computerfabrikanten en AMD nadenken over ‘groenere datacentra’.