Het kon natuurlijk niet lang meer duren: externe harde schijven worden steeds groter in capaciteit en tegelijk goedkoper. Iomega brengt met de Desktop Hard Drive XL en Lacie met de BigDisk Extreme een externe harde schijf met een capaciteit van één terabyte voor minder dan 1000 euro.
Met de groei van wat pc’s konden doen en hoe snel ze dat konden doen, groeide ook de hoeveelheid data die we wilden verwerken. Zeker de multimediadata in de vorm van geluid en beeld (al dan niet bewegend) neemt daarvan vaak de grootste hoeveelheid plaats in beslag. Maar ook middelgrote of kleine bedrijven die een eigen mailserver of databaseserver draaien, stellen vast dat zoiets gemakkelijk tientallen, zoniet honderden GB in beslag kan nemen. Een opslagvolume van 1 TB voor minder dan 1000 euro is dus zeker aantrekkelijk, ook voor het maken van back-ups.
Iomega
De Iomega Desktop Hard Drive XL van 1 TB zit in een behuizing van 318 x 163 x 203 mm en weegt 7,740 kg. Deze behuizing is zwart, maar het frontje is zilverkleurig. Er passen vier 3,5-inch schijven in en Iomega gebruikte daarvoor vier Hitachi Deskstar harde schijven van 250 GB elk met een SATA-aansluiting. Achteraan zien we een USB 2.0-aansluiting en twee FireWire-aansluitingen.
Dit toestel ondersteunt zowel FireWire 400 als FireWire 800. Helaas is er geen netwerkaansluiting, zodat dit duidelijk een persoonlijk opslagsysteem is en geen groepsopslagsysteem.
Iomega levert back-upsoftware mee en wel Dantz Retrospect voor de Mac en Iomega Automatic Backup Pro voor Windows. Verder krijgt u ook nog de mapsynchronisatiesoftware FolderShare (wat vroeger Iomega Sync heette) voor Windows.
LaCie
Bij LaCie koos men niet voor een torenmodel maar voor een slankere verschijning die zowel plat kan liggen als rechtop gezet kan worden: een één eenheid hoge 5,25-inch behuizing. De muisgrijze behuizing meet 173 op 44 op 268 mm en weegt 2,5 kg. Er zitten slechts twee harde schijven in van elk 500 GB met een SATA-aansluiting. Achteraan vinden we één USB 2.0, één FireWire 400 en één FireWire 800-connector. Ook dit toestel heeft helaas geen netwerkaansluiting.
LaCie levert de LaCie Storage Utilities cd-rom mee voor Windows (inclusief back-upsoftware) en voor de Mac-gebruikers is er Silverlining Utilities en SilverKeeper (dat laatste is back-upsoftware).
Capaciteit
Na het aansluiten van het toestel op onze test-pc zagen we bij Iomega een schijfvolume van zo’n 991 GB onder Windows. Dat is vrijwel de hele 1 TB en dat verwonderde ons. Wij hadden er namelijk op gerekend dat Iomega een (veilige) RAID-5 toegepast zou hebben en dan zou de bruikbare nettocapaciteit zo’n 750 GB geweest zijn. Inspectie van de verpakking leidde echter tot een vermelding van RAID-0, verder niets. De bruikbare nettocapaciteit komt inderdaad overeen met wat we verwachten van vier in ‘stripe’ geconfigureerde identieke schijven van 250 GB elk. In zo’n configuratie krijgt u de totale capaciteit van de vier schijven met de viervoudige prestatie van één schijf.
Klinkt geweldig, niet? Helaas kleeft daar ook een nadeel aan. Er is absoluut geen redundantie en dat betekent dat als één schijf stuk gaat, u de hele terabyte aan data verliest. En de kans op uitval van dit hele TB-volume is daarmee dus vier keer zo hoog als het risico van uitval van één harde schijf van Hitachi.
Bij LaCie zijn er maar twee schijven en dat bedrijf heeft die ook in RAID-0 geconfigureerd voor de hoogste prestaties. Onder Windows kregen we een bruikbare capaciteit van ongeveer 931 GB. Ook hier hebt u een hoger risico op systeemuitval: omdat er maar twee schijven zijn, is dat risico het dubbele van de kans op uitval van één harde schijf. Het is dus uitermate belangrijk te zorgen voor een betrouwbare back-up van alles wat u zou willen bewaren op RAID-0 systemen! De logische (en vermoedelijk door de betrokken fabrikanten gehoopte) oplossing is dan natuurlijk twee van dergelijke schijven te gebruiken, waarbij de een de ander spiegelt.
Prestaties
Met vier schijven in RAID-0 bij Iomega verwachtten we logischerwijze een monsterachtig grote prestatie. Iomega geeft zelf 60 MB/s op voor USB 2.0, 50 MB/s voor FireWire 400 en 100 MB/s voor FireWire 800. De harde schijven (Hitachi) draaien op 7200 toeren per minuut en hebben elk 8 MB cache aan boord. Wij maten een databasewerksnelheid van 40,72 MiB/s (gemeten met ons eigen testprogramma dRate) en een back-upsnelheid van zo’n 466 MiB/min. Dat is inderdaad indrukwekkend.
LaCie geeft dezelfde snelheden op, maar dat zijn uiteraard interfacesnelheden. Met een RAID-0 van twee schijven verwachten we wat lagere prestaties dan die van Iomega. Dat blijkt reuze mee te vallen. Bij LaCie draaien de schijven ook op 7200 toeren per minuut, maar hebben ze een cache van 16 MB elk. Wij maten een databasewerksnelheid van 36,20 MiB/s met dRate en een back-upsnelheid van zo’n 365,5 MiB/min. Dat is eveneens indrukwekkend.
Conclusie
Met één terabyte voor minder dan 1000 euro zullen vele begerige blikken geworpen worden op deze desktopschijven. Zowel bij Iomega als bij LaCie zijn de prestaties van topniveau, maar dat is natuurlijk geen wonder als u weet dat de schijven in een RAID-0 configuratie draaien. Helaas brengt dat ook een erg hoog risico op uitval met zich mee. Gebruik deze externe schijven dus alleen maar als u brute prestaties wil hebben en zorg dat u altijd een back-up van uw data hebt! Als we prijs, capaciteit en prestaties tegen elkaar afwegen, dan geven we de voorkeur aan de flink goedkopere LaCie.
Productinfo Iomega
Product: Desktop Hard Drive XL 1 TB
Producent: Iomega, USA; www.iomega.nl
Leverancier NL: Dexxon B.V. – Ingram Micro B.V. – Tech Data B.V.; 017 26 36 666 – 034 65 85 442 – 030 24 64 000; www.dexxon.nl – www.ingram.nl – www.techdata.nl
Adviesprijs (excl. BTW): 835 euro
Systeemvereisten: pc of Mac met USB 2.0 of FireWire 400/800
Productinfo LaCie
Product: LaCie BigDisk Extreme with Triple Interface 1 TB
Producent & Leverancier: LaCie Nederland, www.lacie.com/nl/
Adviesprijs (excl. BTW): 549 euro
Systeemvereisten: pc of Mac met USB 2.0 of FireWire 400/800
De kern
– De externe 1 TB schijfeenheden van Iomega en LaCie zijn erg interessant geprijsd en presteren op topniveau.
– Gebruik van RAID-0 garandeert topprestaties, maar gaat gepaard met een hoog risico.