Dat Microsoft, SAP en Oracle stappen maken richting het domein van business intelligence verbaast Edwin Peters niet. Peters, business solutions manager bij SAS: “Het onderstreept de relevantie, actualiteit en groei van het vakgebied. Na het automatiseren van erp en aanverwante processen, is thans het op tafel krijgen van inzicht en heldere analyses noodzakelijk voor het nemen van de juiste, onderbouwde beslissingen.” Bedrijfsbrede BI is daarbij van doorslaggevend belang, aldus Peters. “Gefragmenteerde data-opslag, het gebruik van verschillende rapportagesystemen voor afzonderlijke afdelingen en het hanteren van verschillende gegevensversies is absoluut niet effectief en kost bovendien veel tijd en geld.” Ondernemingen hebben dringend behoefte aan een allesomvattend overzicht van de bedrijfsprestaties, waarin data-integratie, data-opslag, rapportages en voorspellende analyses worden gecombineerd.
Beste remedie
De beste remedie tegen Microsoft, SAP en Oracle is in de ogen van SAS het inbouwen van bedrijfstakspecifieke kennis in de modules van de oplossing. “ Dat stelt ons in staat ons generieke platform toe te passen op een groot aantal zakelijke processen als marketing, automatisering en risicomanagement in bedrijfstakken. Hoe meer kennis van een bedrijfstak we in de oplossing inbouwen, hoe waardevoller die wordt. Letterlijk: toegevoegde waarde.”
“ De R&D-afdeling van SAS wordt continue gevoed door de wensen van klanten en ontwikkelingen in de verschillende sectoren. SAS investeert daartoe bijna een kwart van zijn omzet in onderzoek en ontwikkeling, fors meer dan het branchegemiddelde.” R&D zet de wensen en ontwikkelingen om in functionaliteit die de klant bereikt in de vorm van nieuwe releases. “Nederlandse bedrijven zijn heel behendig in dat proces; het zijn zeer actieve meedenkers,” zegt Peters. “We ontwikkelen zelf en we positioneren zelf; maar onze partners doen bij ons de implementatie, vaak samen met de experts van ons.”
Waar algemene pakketoplossingen op het eerste gezicht nog wel eens goedkoper lijken dan de oplossing van een BI-specialist, wijst SAS graag op het verschil tussen de acquisitieprijs en de totale eigendomskosten (tco) over de operationele gebruiksperiode van de softwareoplossing. “De vergelijking op tco is veel zinvoller dan het puur vergelijken van aanschafprijzen. Recent onderzoek wijst uit dat SAS daar heel goed uit te voorschijn komt.”
Overvloed aan data
Peters verwacht de komende jaren een aanhoudende groei in de vraag naar business intelligence. “Systemen generen een overvloed aan data. Die moeten in de vorm van informatie op het juiste moment de juiste persoon bereiken. Je ziet dan ook dat BI strakker geïntegreerd raakt in de verschillende zakelijke bedrijfsprocessen. Daar zijn gerichte oplossingen voor beschikbaar, gebaseerd op een geïntegreerde architectuur, het enterprise intelligence platform.”
SAS treft veel ‘afdelingsautomatisering’ aan in de markt. “In die zin valt er inderdaad nog veel zendingswerk te doen.” Het bedrijf heeft een ‘maturity model’ ontwikkeld, waarbij de volwassenheid van het informatiegebruik in de onderneming wordt geplot. Zo kunnen organisaties precies zien, waar ze staan en welke stappen ze moeten nemen om business intelligence bedrijfsbreed voor iedereen toegankelijk te maken, dwars door de silo’s heen.”
BI is daarbij via interfaces verbonden aan de bronsystemen. “Daar halen we alleen die informatie uit die we nodig hebben. De vorm van de operationele systemen maakt die niet rechtstreeks geschikt voor analysetechnieken. Dat doen we liever buiten de transactiesystemen om, met multidimensionale gestructureerde OLAP-technieken. Data zijn nu eenmaal anders dan informatie: dat is nog iets dat ‘zuivere’ business intelligence-aanbieders onderscheidt van SAP, Oracle en Microsoft.”