Niet meer dan 14 procent van de Nederlandse ict'ers is op zoek naar een andere baan. Daarmee is hij/zij aanmerkelijk honkvaster dan de Amerikaanse of Engelse ict'er.
Van de Amerikaanse ict’ers zegt 60 procent meer of minder actief op zoek naar een andere baan, zo blijkt uit onderzoek onder duizend it-professionals van de Computing Technology Industry Assocation. Staffingbureau iSense stelt in een onderzoek onder Nederlandse ict'ers dat hier maar 14 procent actief op zoek is naar een andere werkgever. Wel zegt driekwart van de ict'ers wel in te zijn voor een betrekking bij een andere werkgever. “De Nederlandse wetgeving maakt het dat de werkgever een hogere commitment heeft naar de werknemer toe”, zegt manager en oprichter van iSense Vikram Kapoor. In Amerika is de kans op een ontslag groter. “Bij een wat saaier project haakt de werknemer eerder af, omdat dat minder goed staat op zijn cv”.
Nu de economie wat aantrekt, wordt er door ict’ers wat meer van baan gewisseld. Kapoor: “Mensen die vier tot vijf jaar redelijk stabiel waren, komen nu te voorschijn”. In tegenstelling tot Amerikaanse en Engelse ict’ers is voor de Nederlanders het salaris niet de belangrijkste reden om te wisselen. “Voor ict’ers is inhoud en uitdaging het belangrijkste. Je ziet dat als de uitdaging weg is, dat ze wisselen van baan. Het salaris is een randvoorwaarde; dat moet in orde zijn”, aldus Nicoline den Boogert van onderzoeksbureau Intelligence Group.
De ict’er lijkt vooral in het begin van zijn carrière van baan te wisselen. Manager Kapoor: “Aan het begin is hij zichzelf aan het vinden. Op zich is dit in alle beroepen zo, maar voor de ict’er is er meer keuze. Je kunt bij een bank aan de slag of in de productie. Voor een bankier is er alleen plaats bij een bank”.
Nee, ik ben niet dement aan het worden :-). Sterker nog: de reden voor dit artikel was het eerder onderzoek waaruit naar voren kwam dat driekwart van de ict’ers een andere baan zoekt.
Ik wilde de Nederlandse markt belichten en heb daarom eerdere cijfers niet meer gemeld.