AMD's Open Socket-plan voor co-processoren die zijn Opteron ter zijde staan, krijgt de steun van serverproducenten IBM, Sun, Cray en Dell. Dit plan (codenaam Torrenza) biedt open specificaties van de processoraansluiting (socket) voor gespecialiseerde chips.
AMD doet deze aankondiging net voor aanvang van Intels ontwikkelaarsbijeenkomst IDF, waar die concurrent zijn nieuwe processoren op basis van de krachtige nieuwe Core-basisarchitectuur verder uitrolt. Ook HP en Fujitsu-Siemens voelen wat voor dit plan van AMD, wat eind mei al is onthuld voor de aansluiting maar nu ook de socket zelf omvat. Dit stelt computer- en chipfabrikanten in staat zich te onderscheiden, door taakspecifieke chips in de open aansluiting te steken. Voor de hand liggende toepassingen zijn cryptografie, natuurkundige berekeningen, media-codering en zware grafische weergave.
Laatstgenoemde sluit aan op de plannen van de door AMD overgenomen grafische chipproducent Ati. De open opzet van Torrenza stelt echter ook Ati-concurrent Nvidia in staat hierop in te spelen. Huidige rekenhulp voor gespecialiseerde toepassingen, zoals grafische 3D-versnelling, bestaat uit insteekkaarten die dan werken via een – relatief langzamere – systeembus als AGP, PCI-X of PCI Express. Die bussen zijn bij AMD-systemen weer gekoppeld aan de Hypertransport-bus.
De open aansluiting voor gespecialiseerde processoren is met een Hypertransport-verbinding direct gekoppeld aan de centrale Opteron-processor en ook weer met componenten als het systeemgeheugen. Torrenza betreft in eerste instantie moederborden met twee sockets waarbij de ene gevuld is met een Opteron en de ander met een gespecialiseerde processor naar keuze. AMD verwacht dat de eerste co-processors in 2007 op de markt komen.
Op termijn is echter veel meer mogelijk. Hoofdtechnoloog Mike Splain van Sun Microsystems noemt het AMD-plan een revolutionair concept voor het scheppen van een standaardplatform. Hij laat weten dat Sun niet alleen geïnteresseerd is in het leveren van 'versnellers', zowel van zichzelf als van anderen, maar ook in het gebruik van de Torrenza-socket voor de eigen UltraSparc-processors. Dan kan het een universeel moederbordontwerp gebruiken voor beide soorten processors. Intel werkt aan een soortgelijke samensmelting, Common System Interface (CSI), voor zijn Xeon- en 64-bit Itanium-processoren.