De Rabobank stond op het standpunt dat uitbesteding van it niet wenselijk is. Inmiddels zoekt de bank een externe partij voor het programmeerwerk en het testen van de systemen. De coöperatie bezweert dat het om een selectieve, eenmalige actie gaat. Maar als er één schaap over de dam is…
Groep ICT (2700 medewerkers) van de Rabobank zoekt een externe partij voor het ontwerp, de bouw en de testuitvoering van systemen. Zo’n 200 interne en 300 externe medewerkers zijn bij dit werk betrokken. Het grootste deel ervan betreft legacy systemen. “Bij het afbouwen van deze oude applicaties is de kennis en kunde van het bestaande systeem noodzakelijk tot de laatste dag dat het systeem draait. Daarna niet meer. We zoeken een partner die deze medewerkers ook na het uitzetten van het systeem een toekomst kan bieden”, zegt woordvoerder Jan-Willem ter Avest. “Bij zo’n werkgever is in de toekomst meer werk voorhanden dan bij de bank.”
Testen
Daarnaast wil de Rabobank de nieuwbouw en het testen ervan bij een partner te leggen. Groep ICT heeft bij nieuwe ontwikkelingen de benodigde kennis en kunde niet in huis en huurt nu al veel externe capaciteit in. Door het in handen te leggen van een gespecialiseerd softwarehuis kan het ontwikkel- en testwerk sneller verlopen en komen systemen eerder beschikbaar.
Een derde reden voor uitbesteding is de sterke standaardisatietendens van bankapplicaties. Banken vervangen hun veelvoud aan systemen steeds vaker door geïntegreerde standaardtoepassingen. Het zelf ontwikkelen heeft dan geen toegevoegde waarde meer als er externe partijen zijn die een haast kant-en-klare oplossing goedkoper kunnen leveren. Een recent voorbeeld is de implementatie van de customer relationship management-applicatie van Siebel.
Opmerkelijk is overigens wel dat een groot deel van de testorganisatie wordt uitbesteed. Begin 2005 tuigde de Rabobank juist een centrale testorganisatie met het oog op de invoering van het Siebel-pakket. Eraan gekoppeld zat een opleidingstraject waarbij de testers kennis moesten vergaren van Siebel, de bancaire processen en testmethoden. De bank vindt nu dat testen geen onderdeel van Groep ICT moet blijven. Met LogicaCMG zijn al eerder afspraken gemaakt over het testen van de Siebel-software, waarbij – saillant detail – een deel van de werkzaamheden in India zou worden uitgevoerd. Dat deel is voorlopig stopgezet.
Voorbode?
Rond 2007 zal het uitbestedingsonderzoek worden afgerond. De grote vraag is natuurlijk of dit traject de voorbode is van meer outsourcing bij de Rabobank. Tot nu toe heeft de bank vooral op kleine schaal activiteiten bij derden neergelegd, zoals het onderhoud van uitgefaseerde systemen en het logistieke deel van het werkplekbeheer (Centric).
De zegsman beklemtoont dat de Rabobank nog steeds op het standpunt staat dat uitbesteding van de it-divisie niet aan de orde is. Het huidige plan wordt getypeerd als selectieve outsourcing in plaats van integrale uitbesteding van ict, zoals bij ABN AMRO en ING. De Rabobank blijft verantwoordelijk voor alle factoren van softwareontwikkeling, zegt Ter Avest. Ook de informatieanalyse, het specificeren van eisen en de implementatie blijft bij de bank. De Rabobank heeft in de afgelopen tijd wel alle dienstverlening aan de lokale banken gegroepeerd in het onderdeel Sigma. Klaar voor uitbesteding, zou je dan denken. Ter Avest stelt dat hier geen sprake van kan zijn. “Alle activiteiten die onze primaire bedrijfsprocessen betreffen blijven in huis.”