De Belgische overheid is veel ambitieuzer aan de slag met Open Document Format (ODF) dan de Nederlandse. Bij de Zuiderburen moeten de federale overheidsdiensten het open bestandsformaat over twee jaar gebruiken. Deze ambitie staat en valt met goede ODF-voorzieningen in Microsoft Office.
Een grootschalige overstap op open source software bij de overheid is bij voorbaat gedoemd te mislukken. Dit stelde Peter Strickx, hoofd systeemarchitectuur en standaarden bij de Fedict. Deze instantie is verantwoordelijk voor de elektronische voorzieningen van de Belgische rijksoverheid. Strickx was één van de panelleden tijdens de discussie die de Internet Society Nederland vorige week dinsdag op de High Tech Campus van Philips organiseerde over het Open Document Bestandsformaat in de kantlijn van de Innovation Week van IBM.
Overheden zouden veel te veel moeten investeren in opleidingen en aanpassingen van softwareconfiguraties als de desktop in één stap op open source over zou moeten. “De overgrote meerderheid van de ambtenaren gebruikt nu Microsoft Office. Door voor ODF te kiezen geniet je van de voordelen van een open standaard binnen je vertrouwde werkomgeving. Je verhoogt de uitwisselbaarheid van informatie binnen en buiten de Belgische overheid ook binnen Microsoft Office als straks de plug-in af is”, aldus Strickx. Daarnaast zijn overheden een stuk minder afhankelijk van de dominante leverancier als ODF een feit is. Google bijvoorbeeld is een van de vele softwarebedrijven die aangekondigd heeft ODF te zullen gebruiken in zijn tekstverwerker Writely.
Hoge tijdsdruk
Strickx zei veel kritiek te krijgen op de krappe deadline voor de overstap op ODF. De verantwoordelijke minister voor werk en informatisering Peter Vanvelthoven kondigde in juni dit jaar aan dat alle overheidsorganen op gewestelijk niveau ODF-bestanden moeten gebruiken als zij documenten uitwisselen. Op dat moment liet Microsoft weten dat de plug-in voor ODF in december af is. “Microsoft heeft later aangegeven dat de ODF-koppeling samenvalt met het uitbrengen van Vista. Dit is geen goed teken, omdat het concern aangegeven heeft dat het nieuwe besturingssysteem in Europa misschien later uitkomt. Als de koppeling met ODF er in maart 2007 nog niet is, dan verschuift de deadline voor de Belgische overheid. Leesfunctionaliteit van ODF-bestanden moet dan in september volgend jaar gerealiseerd zijn en een jaar later ook de schrijffunctionaliteit. “
Om de afhankelijkheid van Microsoft te reduceren vindt Strickx dat de ODF Alliance, of de belangrijkste bedrijven achter het formaat (Sun en IBM) met een eigen plug-in moeten komen voor het lezen en schrijven van ODF in Microsoft Office. Daarnaast vindt hij dat Microsoft verder moet gaan in de ondersteuning van ODF dan het concern tot nu toe beloofd heeft. “Om goed met het bestandsformaat te kunnen werken moet de plug-in geïntegreerd zijn in de service packs die Microsoft uitstuurt. Ook moeten overheden de hen bekende resellers kunnen bellen als er iets mis is met ODF-ondersteuning in Office. Dat is nu niet zo.”
ODF moet uitgebouwd
Peter Strickx, hoofd systeemarchitectuur en standaarden bij de Fedict, de organisatie die verantwoordelijk is voor de ict van de Belgische rijksoverheid, vindt dat de initiatiefnemers van dit formaat ODF krachtiger moeten ondersteunen. Zo is het met ODF op dit moment te moeilijk om gegevens uit formulieren in tekstverwerkers automatisch door te sturen naar een achterliggende database. In de software van Microsoft en Adobe is deze functionaliteit beter geïmplementeerd. Ook is er veel kritiek op de ondersteuning van slechtzienden in ODF. De nieuwe versie van het formaat 1.1, die nu van commentaar voorzien wordt, ondersteunt hulpmiddelen voor gehandicapten wel. Deze voorzieningen zullen alleen later dit jaar ook nog ingebouwd moeten worden in de tekstverwerkers die met ODF werken.