Eurocommissaris Neelie Kroes ontkent dat zij een strijd tegen Microsoft voert. Ze uit wel harde kritiek op de Windows-leverancier die volgens haar nu bezig is met een lastercampagne tegen de Europese Commissie en diens antitrustdivisie.
Kroes schrijft dit in een open brief aan zakenkrant The Financial Times. Zij stelt dat er geen vendetta is tussen de EC en Microsoft. De antitrustautoriteiten in Brussel proberen er simpelweg voor te zorgen dat de volgende Windows-versie Vista niet in strijd is met Europese concurrentieregels en -wetgeving.
De Eurocommissaris spreekt met klem tegen dat de EC de beveiliging van Vista wil ondermijnen. "We willen er wel voor zorgen dat concurrerende leveranciers van beveiligingssoftware in staat zijn te concurreren op een gelijk speelveld."
Verder kwam Microsoft laatst met een onderzoek op de proppen waaruit zou blijken dat Vista tienduizenden nieuwe banen schept in Europa. "Ik heb pogingen gezien om de lopende discussie over Vista te verbinden aan de vermeende schepping van banen in Europa, die volgens een door Microsoft gesponsord onderzoek het gevolg zijn van Vista's komst. Enige werkgelegenheidstoename zou alleen maar versterkt worden door een versie van Vista die anderen in staat stelt te concurreren op de merites van hun producten", slaat Kroes terug.
De EC heeft de Amerikaanse softwareproducent onlangs weer op de vingers getikt vanwege de hoeveelheid meegeleverde applicaties bij het marktdominante pc-besturingssysteem. Bovendien heeft Microsoft in Vista nieuwe toevoegingen aan zijn Windows gedaan, zoals antispamsoftware.
Ondertussen hebben Adobe en Symantec klachten ingediend bij de EC over Vista. Eerstgenoemde softwareleverancier is bezorgd over de in Vista verwerkte software voor het lezen en schrijven van bestandsformaat XPS (XML Paper Specification) http://www.microsoft.com/whdc/xps/default.mspx. Topman Bill Gates onthulde die tegenhanger (codenaam Metro) voor Adobe's PDF begin 2005 op de WinHEC-conferentie van zijn bedrijf.
Symantec klaagt over het in Vista ingebouwde beveiligingscentrum dat niet automatisch te vervangen is door beveiligingssoftware van derden. Daarnaast is het bezorgd over de PatchGuard-technologie in de semi-64-bit uitvoering van Vista die de kern (kernel) van dat besturingssysteem beschermt tegen rootkits, maar daarmee ook beveiligingssoftware van derden afschermt. Microsoft verklaart dat het beschermen van de Windows-kernel belangrijker is dan het toelaten van software, ook al is dat beveiligingssoftware. PatchGuard is al aanwezig in de vorig jaar verschenen semi-64-bit uitvoering (x64 Edition) van Windows XP, maar die is slechts bij een handjevol gebruikers in gebruik. De verwachting is dat Vista vooral op semi-64-bit pc's zal draaien.
Ieder bedrijf vraagt voor zijn ontwikkelingen patent of octrooi aan. Die ontwikkelingen kunnen niet verboden worden en patent of octrooi zijn een wettelijk beschermd recht.
Men kan MS toch niet verbieden om Vista te ontwikkelen en aan te bieden, noch met alles wat het bedrijf ingebouwd heeft. Men verkoopt een auto toch ook niet zonder banden en tegenwoordig zonder radio of zelfs navigatie systeem. Zo kan men Vista ook niet laten uitkleden waar de ontwikkelaar bij staat. Software ontwikkelaars kunnen bij MS aankloppen en dan vermoedelijk moeten betalen voor inlichtingen om producten te kunnen afstemmen. Dat is een gewone zaak.
Dat Europese wetten e.a. verbieden zou wel eens kunnen betekenen dat zij verkeerd worden geïnterpreteerd. Het lijkt er inderdaad op dat de EU een vendetta aan het voeren is en ontvankelijk blijkt voor lobbying. Het heeft er ook wel alle schijn van een persoonlijke vete van de betrokken bewindvoerster te worden. Terwijl de hele wereld bezig is zich te beveiligen, zou MS dat met zijn producten niet mogen. Dat wetten beschermen is goed, maar dat ze (economische) vrijheden afnemen is discutabel.
Daarnaast moet nog blijken of Vista de populariteit van 98 (met nog steeds een geschat aantal van 70 miljoen gebruikers) en XP (waarvan het aantal vaste gebruikers nog wel eens veel hoger zal kunnen uitvallen) zal kunnen evenaren. Wat dat betreft kan dat nog wel eens tegenvallen en kan er sprake zijn van veel geblaat en weinig wol van beide kanten.