Nederlandse bedrijven zijn zeer actief op het gebied van bedrijfscontinuïteit. De aandacht voor business continuity wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door incidenten die een organisatie hebben getroffen of incidenten van andere organisaties die de aandacht van het management trekken. Zo zorgen vooral verloren memorysticks, gestolen laptops en dataverlies in 2006 ervoor dat er veel aandacht is voor de bescherming van data. Dit blijkt uit de Business Continuity Benchmark 2006 van marktonderzoeksbureau IDC onder 220 grotere ondernemingen in Nederland met minimaal honderd medewerkers.
Naast de angst voor dataverlies laten veel bedrijven zich bij hun interesse en investeringen in business continuity ook leiden door scherpere wet- en regelgeving, bijvoorbeeld op het gebied van privacy, bewaarplicht en financiële risicobeheersing binnen bedrijven. Een derde reden voor de toegenomen aandacht voor business continuity is dat steeds meer bedrijven zich ervan bewust zijn dat verlies van data een negatief effect heeft op de productiviteit van werknemers.
Plannen en verantwoordelijkheid
De groeiende aandacht voor business continuity blijkt ook uit de aanwezigheid van continuïteitsplannen binnen het bedrijfsleven. Zo’n 80 procent van de ondervraagde bedrijven geeft aan uitgewerkte plannen te hebben voor databeveiliging, data back-up en -recovery. Daarnaast heeft bijna 70 procent van de bedrijven ook een uitgewerkt plan voor de fysieke beveiliging van gebouwen en medewerkers. Hieruit blijkt dat beveiliging niet alleen draait om technologie, maar onderdeel uitmaakt van de algemene bedrijfsvoering. Verder beschikt ruim 70 procent van de onderzochte organisaties over een crisismanagementteam dat alle continuïteitsplannen coördineert en beheert. Wat betreft verantwoordelijkheden blijkt dat bij de meeste bedrijven op papier de directie verantwoordelijk is, maar in de praktijk wordt deze verantwoordelijkheid vaak gedelegeerd.
“De aandacht van het Nederlandse bedrijfsleven voor business continuity blijft toenemen. In 2005 werd de noodzaak vooral gedreven door risico’s van natuurgeweld als orkaan Katrina of de bomaanslagen in Londen”, licht Peter Vermeulen, Research Director, IDC Benelux toe. “In 2006 zien we dat de organisaties de risico’s dichter bij huis zoeken. Het algemene beeld van IDC is dat bestuurders en managers zich bewust zijn van de noodzaak van een continue bedrijfsvoering. Alleen zien wij dat de plannen en intenties vaak versnipperd en verantwoordelijkheden onduidelijk zijn. IDC is van mening dat bedrijven hun business continuity-plannen beter op elkaar moeten afstemmen. Alleen dan kan een bedrijf adequaat reageren op bedreigingen voor de continuïteit. “