Terwijl de Belgische overheid groots aankondigde over te stappen naar het Open Document, blijkt het nu te wachten op een ODF-plugin voor Microsoft Office. Maar de Belgen doen ook dit toch iets beter dan wij, want Nederland práát vooral veel over openheid.
Niet dat ODF zaligmakend is, maar wachten en alleen praten zijn dat ook niet. Dan laten we een ander onze agenda – en het formaat waarin die wordt opgeslagen – bepalen. Die agenda is belangrijk, niet alleen voor overheden die open met burgers moeten communiceren maar ook voor bedrijven. Een bekende managerswijsheid is dat mensen het belangrijkste kapitaal (resource) van een bedrijf is. Een bekende Dilbert is dat management ontdekt dat doordrukpapier eigenlijk belangrijker is. De werkelijkheid zit er tussenin. Want wat mensen zo belangrijk maakt, is de informatie die zij hebben. Deels de informatie in hun hoofd en deels de informatie die zij weten te vinden. Waar in welk document.
Belangrijk is dus openheid van informatie. Weer een bekende Dilbert: ouwe rot Wally wil ‘zijn’ informatie zeker niet delen, want dat ondermijnt zijn positie. Met de lopende discussie over documentformaten en openheid valt de parallel ook te trekken ook met leveranciers.
Microsoft lijkt minder genegen tot openheid dan het concern openlijk beweert; het eigen open bestandsformaat geniet de voorkeur boven het Open Document Format (ODF), officieel reeds standaard. Maar die monopolist is niet de enige; ook softwareleveranciers als Adobe en Corel hebben een ODF-afkeer. IBM lijkt de enige grote softwareleverancier die ODF wél wil doen.
Maar wacht eens even, de ODF Alliance telt toch meer leden? Eens zien: bij de oprichting al 36 leden en nu veel meer. Waaronder grote namen als Sun, Oracle, Google, Unisys en ons eigen ISOC.nl (Internet Society Nederland). Is het voor deze ODF-aanhangers nu niet tijd om in België en Nederland van zich te laten horen?