Beveiligingsleveranciers als Symantec en McAfee worstelen met Microsoft over het beveiligingscentrum in Windows Vista. Dat knooppunt voor de beveilingsinstellingen van de nieuwe Windows-versie laat zich namelijk niet vervangen door soortgelijke software van beveiligingsleveranciers.
Bedrijven als Symantec en McAfee leveren bij hun software, waaronder antivirus, antispam en firewalls, een eigen beveiligingscentrum dat die van Windows (XP Service Pack 2) kan vervangen. Gebruikers krijgen bij installatie van de beveiligingssoftware een keuze daarover voorgeschoteld.
Dat eigen beveiligingscentrum biedt de leveranciers mogelijkheid tot differentiatie, maar ook tot het noemen dan wel aanprijzen van eigen andere producten. Zo geeft de consumentensoftware van McAfee een lagere beveiligingsscore als niet diens antispamsoftware is geïnstalleerd.
Microsoft geeft echter niet toe aan de verzoeken van de beveiligingsleveranciers om dit stuk 'onroerend goed' in Windows aan automatische wijziging bloot te stellen. Beveiligingsmanager Stephen Toulouse van Microsoft verklaart dat gebruikers het beveiligingscentrum van Vista zelf handmatig kunnen uitschakelen om dan die van een andere leverancier te gebruiken. Lang geleden speelde een soortgelijke strijd al om het bureaublad van Windows en het toestaan van voorgeïnstalleerde programma-iconen, onder meer van de toen concurrerende webbrowser Netscape, daarop door pc-leveranciers.
De leveranciers van beveiligingssoftware storen zich echter ook aan het feit dat Microsoft, sinds kort concurrent van hun, hiermee één enkele blik op beveiliging opdringt aan gebruikers. "Kunnen we er wel op vertrouwen dat Microsoft weet wat alle belangrijke beveiligingszaken zijn waarvoor gebruikers gewaarschuwd moeten worden?", vraagt ingenieur Bruce McCorkendale van Symantec kritisch. Daarnaast zou het Windows-beveiligingscentrum een te simpele voorstelling van zaken geven.
Bovendien heeft de Windows-leverancier, die nu ook actief is op de beveiligingsmarkt, al wat omstreden beslissingen op beveiligingsgebied genomen. Zo gaf antispyware-programma Windows Defender vorig jaar de beruchte Gator-spyware van Claria ineens de standaardbehandeling 'negeren' in plaats van verwijderen. Claria was kort daarvoor partner geworden van Microsoft.