Het Tweede Kamerlid Arda Gerkens van de SP wil van minister voor Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties Atzo Nicolaï duidelijkheid waarom de Nederlandse overheid tot nu toe weinig doet met het open bestandsformaat ODF.
Het Tweede Kamerlid stelde begin deze week kamervragen aan de minister naar aanleiding van een verslag van de Isoc-bijeenkomst over ODF vorige week op de Computable-website. Gerkens wil dat de minister aangeeft wat hij eraan doet om het open bestandsformaat in te voeren. Het ministerie van Binnenlandse Zaken voert op dit moment een onderzoek uit naar ODF. Als het ministerie dit geen haalbare kaart vindt omdat het door te weinig bedrijven en burgers gebruikt wordt, wil zij weten hoe de minister dan de motie Vendrik uit denkt te voeren. Een kamermeerderheid ondersteunde deze motie in 2002 die de overheid oproept om meer open source software en open standaarden in te voeren. Dit zou de kwaliteit van ict-systemen bevorderen en overheidsinstellingen meer keuzevrijheid moeten geven.
Eén van de sprekers over ODF op de Isoc-bijeenkomst – de Belgische ambtenaar Peter Strickx – grapte dat de Belgische overheid over het probleem praat en dat de Nederlandse overheid over het probleem praat totdat er een probleem is. De Belgische overheid heeft bepaald dat alle gewestelijke overheidsinstanties per september 2008 documenten met het ODF-formaat moeten gebruiken. Ook overheden in Denemarken en Frankrijk hebben voor een belangrijk deel ODF omarmd. Op de Isoc-avond liet PVDA Kamerlid Thea Fierens weten dat minister Nicolaï snel moet toezeggen dat ODF geïmplementeerd gaat worden. "De software van Bill Gates is nu het enige alternatief. De overheid moet alternatieven hoe klein ook ondersteunen. ODF biedt ons die kans." Ze gaf toe dat ook de Tweede Kamer er de afgelopen jaren te weinig aan gedaan heeft om toe te zien op de invoering en het gebruik van open source en open standaarden.
Kamerleden moeten zich niet met details bezighouden!
De vraag ODF, of OpenXML (Microsoft) moet men neerleggen bij de gebruikers.
De overheid moet wel op een ‘hoger niveau’ specificaties vaststellen: Documenten moeten in XML of PDF opgeslagen worden; welke XML implementatie is dan om het even.
Het is overigens een misvatting te veronderstellen dat niet kiezen voor ODF direct een keuze voor Microsoft betekent.