De Rabobank zoekt een externe partij voor het programmeerwerk en het testen van de systemen. Zo'n tweehonderd interne en driehonderd externe medewerkers zijn bij dit werk betrokken.
Groep ICT (2700 medewerkers) van de Rabobank zoekt een externe partij voor het ontwerp, de bouw en de testuitvoering van systemen. Het grootste deel ervan betreft legacy systemen.
"Bij het afbouwen van deze oude applicaties is de kennis en kunde van het bestaande systeem noodzakelijk tot de laatste dag dat het systeem draait. Daarna niet meer. We zoeken een partner die deze medewerkers ook na het uitzetten van het systeem een toekomst kan bieden," zegt woordvoerder Jan-Willem ter Avest. "Bij zo'n werkgever is in de toekomst meer werk voorhanden dan bij de bank."
Daarnaast onderzoekt de Rabobank de mogelijkheid om de nieuwbouw en het testen ervan bij een partner te leggen. Groep ICT heeft bij nieuwe ontwikkelingen de benodigde kennis en kunde niet in huis en huurt nu al veel externe capaciteit in. Door het in handen te leggen van een gespecialiseerd softwarehuis kan het ontwikkel- en testwerk sneller verlopen en komen systemen eerder beschikbaar. Volgens Ter Avest is dat belangrijk omdat banken snel moeten kunnen inspelen op marktontwikkelingen.
Een derde reden voor uitbesteding is de sterke standaardisatie-tendens van bankapplicaties. Banken vervangen hun veelvoud aan systemen steeds vaker door geïntegreerde standaard toepassingen, vertelt de zegsman. Het zelf ontwikkelen heeft dan geen toegevoegde waarde meer als er externe partijen zijn die een haast kant-en-klare oplossing goedkoper kunnen leveren. "Alleen de prijs/kwaliteit-verhouding maakt dan nog uit wie welke dienst kan leveren.".
Rond 2007 zal het uitbestedingsonderzoek worden afgerond. Eind september komt de adviesaanvraag bij de ondernemingsraad. Of de Rabobank definitief dit deel van zijn it de deur uit doet, hangt sterk af van de door een partner geboden werkgelegenheidsgaranties en zaken als arbeidsvoorwaarden en bedrijfsculturen die bij elkaar moeten passen.
Wim ter Welle, bestuurder van vakbond De Unie laat weten dat het besluit om het onderhoud van de legacy-systemen uit te besteden niet als een verrassing komt. "Dat hing al langer in de lucht." Maar het voorgenomen plan om ook de nieuwbouw en het testen buiten de Rabobank te plaatsen vindt hij verrassend. "Afgelopen zomer toerde Rik op den Brouw, manager Groep ICT, nog met een roadshow door het land en daar is dit voornemen niet duidelijk geworden." Volgens Ter Welle stuitte de bekendmaking van dit nieuws op veel onbegrip onder het betrokken personeel.
Zelf is Ter Welle "niet geschrokken, maar maakt hij zich wel zorgen. De Rabobank zegt wel steeds dat de ict-divisie niet wordt uitbesteed, maar als er één schaap over de dam is…" De bankcoöperatie heeft zich immers tot nu toe altijd afzijdig gehouden van uitbesteding, op een paar kleine projecten na. De woordvoering benadrukt dat de Rabobank selectieve outsourcing als uitgangspunt neemt, in plaats van integrale uitbesteding, zoals ABN Amro en ING. "Wij blijven zelf verantwoordelijk voor alle factoren van software-ontwikkeling. Ook het specificeren van eisen en de implementatie blijft bij de bank. Datzelfde geldt voor de activiteiten die onze primaire bedrijfsprocessen raken."