De Nederlandse overheid kijkt vooralsnog de kat uit de boom wat betreft de invoering van open standaarden als het bestandsformaat ODF. Tweede Kamerleden zijn geïrriteerd en Belgen maken er grapjes over.
"Nederlanders zijn hoog opgeleid, maken veel gebruik van internet en zullen dan ook snel de voordelen van een open bestandsformaat als ODF inzien." Kenneth Wasch, één van de bestuursleden van de ODF Alliance en voorzitter van de SIIA, een Amerikaanse branchevereniging van softwaremakers en uitgeverijen, voorspelde afgelopen dinsdag op een bijeenkomst van de Internet Society dat het Open Document Format een gouden toekomst heeft in de Lage Landen. Het is dat de Amerikaan geen Nederlands spreekt anders was hij dezelfde avond misschien nog tot inkeer gekomen.
Tweede Kamerlid voor Groen Links Kees Vendrik meldde in een videoboodschap dat hij somber is over de invoering van ODF bij de Nederlandse overheid. "Overheden blijven bij hun vertrouwde leverancier. Het is gemakzucht. Men ziet de noodzaak en voordelen van open standaarden niet. De vier jaar terug door het voltallige parlement ondersteunde motie Vendrik voor het gebruik van open source en open standaarden is zo een wassen neus. De Belgen die wel met ODF aan de slag gaan, liggen mijlen ver op ons voor."
De fysiek wel bij het debat aanwezige parlementariër Thea Fierens van de PvdA is ook kritisch op de overheid. "De PvdA wil ODF snel geïmplementeerd zien. De minister moet dit toezeggen." Fierens wees ook op haar eigen verantwoordelijkheid. "Het historisch geheugen van de politiek is laag. ODF moet op korte termijn in een debat aan de orde komen. Bill Gates is nu het enige aanbod. De overheid moet alternatieven, hoe klein ook, ondersteunen."
De ook bij het debat over ODF aanwezige Peter Strickx van het Belgische Fedict grapte dat de Belgen met elkaar praten over het probleem, terwijl de Nederlanders praten totdat er een probleem is. De Belgische overheid gaat alle overheidsinstanties verplichten om per september 2008 met ODF te gaan werken.
De Nederlandse ministeries van Binnenlandse Zaken en Economische Zaken zijn op dit moment de mogelijkheden van ODF aan het onderzoeken. Een bij het debat aanwezige ambtenaar van het ministerie van Binnenlandse Zaken liet weten dat bij deze besprekingen het open karakter van dit formaat zeker geen pluspunt is. Hij zei dat ODF alleen een kans krijgt als het formaat in zwang raakt bij burgers en bedrijven.
Zo gek is het niet om even te wachten met het adopteren van een nieuwe ‘standaard’. De IT historie heeft bewezen dat ‘opgelegde’ standaarden niet levensvatbaar zijn. Essentieel is draagvlak in de praktijk. Als bijvoorbeeld de Belastingdienst bij de electronische afgifte gekozen zou hebben voor ODF i.p.v. het huidige PDF, dan zou de kans op mislukking groot zijn geweest. Er zou immers geen ondernemer zijn geweest die met ODF uit de voeten kan.
Dat het drietalige België met haar middeleeuwse taalstrijd opeens voor zou liggen op het gebied van standaardisatie, lijkt me sowieso een misvatting.
Over pragmatiek kunnen de Belgen ons Nederlanders nog heel wat leren.
Sommige van onze politici zijn zó eigenwijs dat, als ze in de rivier vallen, ze erop stáán om tegen de stroom in te drijven.
Alsof Nederland ooit het tij kon keren op het vlak van ontwikkeling van standaarden… Integendeel, we hebben ons in dat opzicht altijd al als kuddevee gedragen.
“De ambtenaar van het ministerie van Binnenlandse Zaken liet weten dat bij deze besprekingen het open karakter van dit formaat zeker geen pluspunt is.”
Is het geen voordeel dat burgers en bedrijven kunnen werken met met een formaat dat door iedereen te lezen en te bewerken valt ongeacht of ze klant zijn van Microsoft of niet geen voordeel? Waarom valt het kwartje niet bij deze beste man? Waarom bedrijven en burgurs verplichten om, net als de overheid, een Microsoft klant te worden.
“Hij zei dat ODF alleen een kans krijgt als het formaat in zwang raakt bij burgers en bedrijven.”
Tja, hoeveel kans krijgt ODF als de overheid het bedrijfsleven blijft verplichten om documenten uit te wisselen in het leveranciersafhankelijk Microsoft formaat? Bedrijven KUNNEN dan niet overstappen en moeten, net als de overheid zelf, dure software blijven kopen, zijn gebonden aan Windows servers etc.
Ons bedrijf stapt over op OpenOffice als we uit kunnen wisselen met onze belangrijkste opdrachtgevers (Gemeenten, provincies, waterschappen etc. = overheid) in het ODF formaat.
Waarom zou je je als overheid druk maken over onafhankelijkheid, vendor lock-in en kosten?
“Dat het drietalige België met haar middeleeuwse taalstrijd opeens voor zou liggen op het gebied van standaardisatie, lijkt me sowieso een misvatting.”
Volledig mee eens, de kloof tussen een aangekondigde maatregel en de uivoering ervan is vaak zeer diep in België.
Al is het tweede niet mogelijk zonder het eerste. Volgens mij heeft de overheid de plicht om een voortrekkersrol te spelen wat betreft adoptie van open standaarden. Zonder steun van de overheid heeft het ODF geen enkele kans op slagen, en zal er nooit een einde komen aan het monopolie van Microsoft.
http://ec.europa.eu/idabc/en/document/7210
tja…kansberekening blijft lastig….
niks is natuurlijk met zekerheid te stellen voor de toekomst, maar als je de grote software huizen ziet die hun schouders onder ODF zetten acht ik de kans in ieder geval niet klein dat er wat te gebeuren staat.
wij zijn in ieder geval over op OpenOffice.org
Toch leuk om te zien dat dit artikel pas twee jaar oud is en dat we nu toch al een stuk verder zijn dan menigeen in 2006 als mogelijk voorspelde.