Kwaliteitszorggroep KZA staat op eigen benen. Saillant detail: de financier erachter heet Strikwerda Investments. Een aantal jaren terug behoorde KZA nog tot de TAS Groep, met als grootaandeelhouder… Rinse Strikwerda.
Getronics verkocht zijn dochterbedrijf vorige week tegen 21 miljoen euro aan het zittende management, ondersteund door Strikwerda Investments. Hoewel deze durfkapitalist een meerderheidsaandeel heeft verworven, spreekt KZA-directeur Lex Dekker liever van een ‘management buy-out’. “Het initiatief kwam van het management van KZA. Al in 2004 voerden wij met de directie van PinkRoccade discussies over een onafhankelijker koers.” In 2000 kwam kwaliteitszorggroep KZA als TAS-onderdeel in handen van PinkRoccade toen dat bedrijf de TAS Groep overnam, en nadien onder de vleugels van Getronics na zijn overname van PinkRoccade begin 2005.
Buffer
KZA is de grootste specialist op het gebied van ict en kwaliteitszorg. Het bedrijf – 170 medewerkers, 17 miljoen euro omzet in 2005 – fungeert vaak als buffer tussen een opdrachtgever en een it-leverancier, om te bepalen of het geleverde van goede kwaliteit is. “We hebben altijd vrij onafhankelijk kunnen opereren,” stelt Dekker, “maar wel steeds als dochter van een automatiseerder. In sommige trajecten vielen we daarom af, omdat een opdrachtgever ons toch niet 100 procent onafhankelijk genoeg achtte. KZA kwam ook in situaties terecht dat PinkRoccade of later Getronics geaudit moest worden. Dat is niet wenselijk.” Het KZA-management sprak voor een managementuitkoop met diverse partijen, en vond in Strikwerda Investments de partner met het beste ondersteunende bod. “Natuurlijk speelde mee dat KZA tot de vroegere activiteiten van Strikwerda behoorde, maar dat was niet doorslaggevend.”
KZA (KwaliteitsZorg en Automatisering) werd elf jaar geleden opgericht. Concurrentie ondervindt het bedrijf vooral van managementconsultants als Berenschot en Twijnstra Gudde. Dekker: “Via autonome groei en verscherpte marketinginspanningen trachten we het toonaangevende kwaliteitsinstituut in Nederland te worden.”