De voorzieningenrechter heeft Inter Access vandaag in het ongelijk gesteld in het kort geding dat de automatiseerder tegen Dimpact had aangespannen.
De zaak diende vorige week voor de rechter in Zwolle. Inter Access maakte bezwaar tegen het door Dimpact gunnen van de order tot het bouwen van een elektronisch loket aan Atos Origin en zijn partners BMC, Emaxx en XL21. Dimpact is een coöperatie van Zwolle, Enschede en drie kleinere gemeenten (Hellendoorn, Oldenzaal en Heusden) uit Overijssel. Deze bundeling van krachten heeft tot doel om de elektronische dienstverlening van de gemeenten een impuls te geven. Als eerste gezamenlijke actie startte Dimpact een Europees aanbestedingstraject voor de realisatie van een digitaal loket conform Egem-architectuur met een midoffice. Afgelopen juni gunde Dimpact het consortium onder leiding van Atos Origin deze opdracht. Inter Access spande tegen deze uitkomst een kort geding aan omdat het vond dat zijn aanbod beter was dan dat van de winnaar. De automatiseerder voelde zich bovendien tekort gedaan tijdens de voortgang van de aanbesteding en meende dat Atos Origin was voorgetrokken.
De voorzieningenrechter vindt echter dat het bedrijf te lang heeft gewacht eer het ging procederen, en daarvoor ook geen gegronde redenen heeft aangevoerd. Zeker omdat Inter Access wist dat Dimpact haast had met de ontwikkeling van de digitale loketten. "Tegen deze achtergrond valt niet in te zien waarom Inter Access niet heeft voldaan aan het verzoek van Dimpact d.d. 30 juni 2006 om het kort geding uiterlijk binnen 3 weken na 30 juni 2006 te laten plaatsvinden", aldus de rechter in de uitspraak.
Ook is de rechter er niet van overtuigd dat Dimpact fouten heeft gemaakt tijdens de aanbestedingsprocedure. In het bezwaar van Inter Access dat zijn bieding te laag is beoordeeld, kan de Zwolse rechtbank ook al niet meegaan. Dimpact voerde hier tegenin dat de automatiseerder te weinig informatie had verschaft over de kwaliteit van het dienstverlenende team, en dat het plan van aanpak van Inter Access te veel afweek van wat Dimpact vroeg. De gemeentelijke alliantie wil namelijk de te ontwikkelen loketoplossing in eigendom krijgen om leveranciers direct aan te sturen en de software ook aan andere gemeenten, die zich aansluiten bij de coöperatie, te kunnen aanbieden. De automatiseerder hield echter vast aan het intellectueel eigendom van de standaard WEB+ en stelde voor dat de gemeenten zouden deelnemen aan de gebruikersvereniging van WEB+. De rechter in Zwolle vindt dat Dimpact de bezwaren van Inter Access "gemotiveerd weersproken" heeft.