Terwijl ik aan dit korte dagboekverslag werk, begint net de Native Language Confederation, de bijeenkomst waar actieve leden uit de diverse landengroepen elkaar ontmoeten. Dit is een centrale groep binnen OpenOffice.org, omdat zij al zorgden voor het in meer dan 70 talen beschikbaar maken van deze open source office suite. Ze zorgen voor het ondersteunen van gebruikers in hun eigen taal met documentatie, mailinglijsten et cetera.
Zelf raakte ik daar in 2003 bij betrokken, toen de eerste Nederlandstalige versie van OpenOffice.org werd gemaakt. De nieuwste loot aan deze snel groeiende tak is Urdu, een taal die door 500 miljoen mensen wordt gesproken.
Voor wie het nog niet kende: OpenOffice.org is de naam van het internationale project, waarin het open source officepakket met dezelfde naam wordt ontwikkeld. Het is goed te vergelijken met software als Microsoft Office, maar is voor iedereen gratis te downloaden, te gebruiken en verder te verspreiden en het ondersteunt standaard het ISO-gecertificeerde OpenDocument bestandsformaat, wat een gemakkelijke uitwisseling van documenten mogelijk maakt.
De aanleiding van dit verslag is de jaarlijkse de OpenOffice.org-conferentie, die net begonnen is in het Franse Lyon.
Honderden leden van de OpenOffice.org-gemeenschap uit de hele wereld ontmoeten elkaar de komende drie dagen. Onder de deelnemers bevinden zich ontwikkelaars, die in dienst zijn van bedrijven die aan het project deelnemen uit commerciële en strategische overwegingen. Er zijn onafhankelijke consultants, dienstverleners en auteurs die met OpenOffice.org hun inkomen verdienen. Ook vind je er vrijwilligers die bij het project betrokken zijn uit idealisme, of die er een nuttige en interessante besteding van de vrije tijd in vinden.
OpenOffice.org is een project dat net als de meeste andere open broncodeprojecten zonder internet niet zou kunnen bestaan. In alle uithoeken van de wereld wordt er aan gewerkt. Voor mij is deze conferentie dus een mooie gelegenheid om veel mensen die ik ken van e-mail te ontmoeten. Vanuit het Nederlandstalige deelproject nl.openoffice.org zijn we met zijn vijven naar Lyon gereisd om aan de conferentie deel te nemen. Het is meteen een gelegenheid om met elkaar op te trekken, want doorgaans verloopt ook ons contact via internet.
Het programma van deze eerste dag is gericht op de bijeenkomsten van verschillende comités die verantwoordelijk zijn voor algemene en technische bestuursvraagstukken. Dan gaat het dus over mogelijkheden om professionele ontwikkelafdelingen en vrijwilligersgemeenschappen beter te laten samenwerken, en zijn er discussies over de kwaliteitscontrole. Over ideeën om meer ontwikkelaars uit de landengroepen te betrekken, maar ook of het bijvoorbeeld mogelijk is de honderden pagina’s documentatie die in Brazilië zijn geschreven, beschikbaar te maken voor andere landen.
De komende dagen worden gevuld met presentaties die geordend zijn naar de thema’s gemeenschap, ontwikkeling, algemeen en OpenDocument. Er is dus volop aandacht voor zowel technische als organisatorische onderwerpen. Dat OpenDocument bijzondere belangstelling heeft is geen toeval, omdat de openheid en de standaardisering van dit documentformaat een unieke feature is: de gebruiker krijgt de controle over de eigen documenten en is niet meer afhankelijk van een bepaalde softwareleverancier (vendor lock-in). Ik heb vandaag bij de deelnemers niet alleen enthousiasme voor het samenwerken gemerkt, maar ook voor de doorgaande verbeteringen aan de software, en voor het aanbod van aanverwante diensten zoals cursussen en ondersteuning, dat in opkomst is en steeds meer aan professionaliteit wint.
Simon Brouwer, OpenOffice.org