De tekorten aan ict-professionals kunnen voor een groot deel worden opgelost door mbo'ers, bepleit onder meer de Amsterdamse wethouder Ahmed Aboutaleb.
Van de 475.000 mbo’ers kiest momenteel maar zo’n 2 procent voor een ict-opleiding. Toch zit juist in deze hoek het grootste potentieel aan ict’ers, meent wethouder Ahmed Aboutaleb. De Amsterdamse politicus doet zijn uitspraken op mbo-scholengemeenschap ROC ASA in Amsterdam West, tijdens een bijeenkomst georganiseerd door WenS ict diensten, dat mbo-stages organiseert.
“Als je kijkt hoe talent verdeeld is in een land, dan kun je er niet meer hbo’ers en wo’ers van maken. Het merendeel van de werkende populatie heeft nu eenmaal mbo-niveau”, legt de wethouder uit aan directeuren en managers van onder meer Cisco, IBM en Microsoft. “We zijn nu bezig alle scholen in Amsterdam aan te sluiten op de glasvezelkabel. In 2007 moet het zover zijn”, schetst Aboutaleb.
Maar is het uitvoerende werk niet al grotendeels uitbesteed aan lage lonenlanden? Bert Molenkamp, voorzitter van het college van bestuur van ROC-ASA, meent van niet. “De doorstroming van mbo’ers naar hbo-functies is behoorlijk".
"Bovendien neemt de vraag naar ict’ers weer toe. Werk verhuist wel naar het buitenland, maar er blijven uitvoerende ict’ers nodig in ons land, met name in het midden- en kleinbedrijf en de non-profit sector, zoals het onderwijs.” Hij ziet het mbo bovendien als een belangrijke opstap naar het hbo, want uit cijfers blijkt dat mbo’ers vaker dan havisten slagen op het hbo.
Aboutaleb grijpt de bijeenkomst gelijk aan om bedrijven op te roepen zich meer met het onderwijs te bemoeien. “Ik vind dat bedrijven stom zijn geweest om opleidingen alleen over te laten aan het onderwijs. Onderwijs en bedrijfsleven moeten samenwerken. In de Marokkaanse cultuur hebben we daarvoor de uitdrukking ‘twee handen wassen elkaar’.”
Onderwijs is geen kostenpost maar een investering. Bedrijven kunnen ook meer doen voor het onderwijs. Aboutaleb: “Geef bijvoorbeeld een baangarantie af of een aantal beurzen voor ict-leerlingen.” Microsoft en Cisco hebben al gehoor gegeven aan die oproep. Bij de bijeenkomst is ook de eerste lichting leerlingen van de Microsoft Summerschool. In twaalf weken tijd behalen ze hun MCSA-certificaat, vervolgens lopen ze duizend uur stage. Het is een succesvol project. “We hebben al meer aanvragen dan leerlingen”, zegt Henk Kuipers, directeur van WenS ict diensten.
Ook hij ziet een groot potentieel. “In de randstad is 94 tot 95 procent van de leerlingen allochtoon. Vanwege hun thuissituatie of vanwege een taalachterstand komen ze al snel op het mbo terecht, maar er zit veel talent tussen dat eigenlijk hbo-niveau heeft.”
zie
http://www.gemeenteanalyse.nl
en
http://www.ondernemingsraadanalyse.nl
vol met tips voor het midden en klein bedrijf
Ik ben het eens met Aboutaleb,. zo ben ik ook begonnen in 1944
Zoek de beste ladder om hogerop te komen
ing C.Rippen
Roermond,zaterdag 16/09/2006
De hr. Aboutaleb is een schoolvoorbeeld van een geslaagde immigrant. Toch zou ik willen dat hij eens naar zijn gezond verstand spreekt. Het onderwijs is geen opleidingsinstituut voor bedrijven. Toegegeven het onderwijs ijlt na op de praktijk. De taak van het onderwijs is om mensen een zo’n breed mogelijke basis- kennis mee te geven. Kunnen ze in de praktijk alle kanten mee opgaan,afhankelijk van de interesse van de persoon respectievelijk de beschikbare vacatures. Het is de taak van de bedrijven om hun nieuwe krachten intern verder op te leiden,dan wel op cursus te sturen voor de betreffende vakspecialisatie. Elke zich zelf respecterende werkgever doet dat. Het is duidelijk dat een MBO die reeds een bepaalde manier van denken is meegegeven tijdens de opleiding daar voordeel van heeft t.o.v. een Havo dan wel een VWO kandida(a)t(e). Daar staat tegenover dat laatst genoemden een wider angle of view beschikken die later van pas komt. Kennis is macht.
Hr. H.D.B. Go