ASP heeft lange tijd geleden aan een besmeurd imago, maar de plotse en sterke groei in Internet-boekhouden luidt een herleving in.
Het Nederlandse gebruik van online-boekhouding is het afgelopen jaar sterk gestegen. In mei vorig jaar deed 1 procent van de organisaties aan deze vorm van ASP (application service provider), nu ligt dat op 6,5 procent. Dit blijkt uit onderzoek van Heliview Research onder zeshonderd organisaties in Nederland. De uitkomsten daarvan zijn gistermiddag gepresenteerd op een ledenbijeenkomst van het ASP Forum.
"Internet-accounting loopt voorop, het is echt booming", zegt analist Thanassis Vassiliadis van het onderzoeksbureau. Hij verwacht dat het gebruik in 2007 uitkomt op 13 procent, met nog enkele procenten marge. "Daar bovenop zit namelijk nog de groep die zégt het te gaan doen." ASP in brede zin was in december 2005 doorgedrongen bij 7,5 procent van de organisaties. Daarbij ging het voor 2 procent om ASP voor financiële software.
Eind 2005 stond ERP (bedrijfsautomatisering) nog bovenaan bij ondernemingen die aan ASP willen doen: 40 procent had concrete plannen daarvoor. Financiële software stond op een tweede plaats met 35 procent, gevolgd door kantoorapplicaties met 32 procent.
Vassiliadis schat dat ERP nu op zo'n 30 procent zit, dus de plannen daarvoor worden nog niet doorgezet. Ondertussen groeit online-boekhouden wel. "Het succes daarvan is duidelijk: de gebruikers zijn tevreden. Zo'n 80 procent geeft een cijfer boven de acht en de resterende 20 procent zit rond de 7."
Ondanks de geboekte en verwachte groei valt er nog genoeg te verbeteren. Een bescheiden 15 procent van de ondervraagde organisaties is goed bekend met Internet-boekhouden. Ruim 30 procent heeft er wel van gehoord. Zo'n 50 procent zegt er nooit van gehoord te hebben, maar na uitleg van de term zakt dat naar 45 procent.
Het merendeel van de ondernemingen maakt nu dan ook geen gebruik van 'accounting op afstand', vertelt Vassiliadis. "De voornaamste reden, geeft 20 procent aan, is dat ze het in eigen beheer willen houden. Ze zijn tevreden met hoe het nu gaat. Daarnaast vinden bedrijven zichzelf te klein." De Heliview-analist beaamt dat dit een vreemde reden is, want uitbesteding van niet-kerntaken zoals boekhouding kan juist kleinere organisaties helpen.
Vassiliadis bespeurt dat het vooral de middenmoot in het mkb is, tussen de vijftig en hondeed werknemers, die de ontwikkeling volgt en het probeert. De middenmoot neemt naar zijn verwachting, gebaseerd op concrete plannen en implementaties, de komende twee jaar het voortouw. "De hele kleine en de middelgrote ondernemingen zien zichzelf als te klein." Hij bevestigt dat dit vooral een perceptie-probleem is. Een gebrek aan vertrouwen in ASP speelt ook nog wel mee, maar is geen voorname reden.