Met de overname van Mercury begint ceo Mark Hurd eindelijk zijn stempel op HP te drukken. Software moet de motor voor groei in hardware worden. Het concern heeft echter nog een lange weg te gaan.
Hurd nam begin 2005 het roer over van de controversiële Carly Fiorina. In zijn eerste jaar onderscheidde hij zich als een effectieve kostensnijder en banenschrapper. Minder duidelijk was welke strategische koers HP onder Hurd zou gaan varen. De overname van test- en optimalisatiesoftwarebedrijf Mercury Interactive geeft aan waar zijn prioriteiten liggen. “Deze transactie laat zien dat HP een softwarebedrijf van betekenis opbouwt”, stelt Hurd. Software moet ‘een van de kroonjuwelen’ worden.
Het eerste signaal van die strategie was de overname van Peregrine afgelopen december. Om gaten in zijn OpenView-productlijn te vullen nam HP het afgelopen jaar diverse kleinere bedrijven over, waaronder AppIQ, Trustgenix, RLX Technologies en OuterBay. De overname van Mercury voor 4,5 miljard dollar is de grootste klapper tot nu toe. Hurd verdubbelt met de transactie de softwareomzet tot twee miljard dollar op jaarbasis. Mercury moet van HP ‘een leider in totaal it-management’ maken.
Hogere marges
Software is momenteel goed voor slechts 1 procent van HP’s totale jaaromzet van 87 miljard dollar. Verhoging van dat aandeel is aantrekkelijk omdat programmatuur hogere marges heeft en bovendien leidt tot verkoop van meer servers, opslag en diensten. HP’s softwaredivisie staat sinds januari onder leiding van Tom Hogan, voorheen ceo van contentmanagementbedrijf Vignette. Hogan wil zijn divisie binnen vijf jaar laten groeien tot een jaaromzet van tien miljard dollar.
“Hoe hij daar wil komen is nog onduidelijk”, zegt Gartner-analist Jim Duggan. “Het vereist in ieder geval een breder initiatief dan alleen OpenView.” De overname van Mercury is een stap in de goede richting. Dat bedrijf heeft in januari zelf Systinet overgenomen. Systinets registerproduct is een sleutelelement in het soa-aanbod (service-oriented architecture) van HP, Oracle, IBM, BMC en BEA. Met Systinet kan HP zich profileren als marktleider in soa-management.
Te veel betaald
Symantec, EMC en CA zouden Mercury ook in het vizier hebben gehad. HP dreigde daardoor op soa-gebied afhankelijk te worden van concurrenten. Intussen was Mercury al aangeschoten wild. Een boekhoudschandaal kostte het eind 2005 zijn bedrijfstop en notering aan de Nasdaq. HP heeft toegehapt net voordat Mercury zijn cijfers weer op orde heeft. “We wilden voorkomen dat meer partijen aan tafel zouden schuiven en het een slepend prijsgevecht zou worden”, aldus Ann Livermore, hoofd van HP’s Technology Solutions Group.
Het concern had dus eigenlijk geen keus. Financiële analisten lijken het erover eens te zijn dat HP te veel heeft betaald voor Mercury. Duggan ziet dat anders. “HP koopt Mercury op het moment dat het het minst waard is.” Ondanks zijn problemen is Mercury een groeiend bedrijf met grote klanten als Bank of America, Morgan Stanley en het Amerikaanse leger. Mark Stouse, woordvoerder van HP’s concurrent BMC, trekt de financiële expertise van technisch analist Gartner in twijfel. Hij geeft Wall Street gelijk. “HP heeft een enorme investering gedaan waar het weinig voor zal terugzien.”
Mercury introduceert bij HP een effectieve, agressieve verkoop- en marketingcultuur. Stouse betwijfelt of die binnen HP’s consensuscultuur kan overleven. “De bedrijfsculturen botsen en de HP-cultuur zal winnen.” Hij werkte voor Compaq ten tijde van de overname door HP. Het integratieproces gaat volgens hem zeker twee jaar kosten. Hij gelooft ook niet dat HP software kan gebruiken om zijn hardwareactiviteiten te laten groeien. “Wat HP aan OpenView verkoopt is onderdeel van een bundel met hardware. Weinig klanten kopen OpenView om de software. HP investeert te weinig in onderzoek en ontwikkeling om een geloofwaardige softwarespeler te kunnen worden.”
Om een softwaregigant van tien miljard te worden zal HP meer bedrijven moeten overnemen. BMC en CA vallen voor Duggan af. Beide bedrijven richten zich volgens de Gartner-analist te sterk op het mainframe. BMC heeft zelf nog geen antwoord op Systinets soa-register. Stouse ontwijkt het onderwerp, maar geeft uiteindelijk toe dat BMC eraan werkt en over enkele maanden zijn eigen oplossing op de markt brengt.
Duggan kijkt voor mogelijke overnameprooien naar Mercury’s partnerlijst. Namen wil hij niet noemen. BEA is een naam die eruit springt.
De Java-middleware van dat bedrijf zou OpenView en Mercury goed aanvullen. BEA werkt nauw samen met HP en heeft al een paar ex-HP’ers in zijn raad van bestuur.