Essent Kabelkom en Casema zijn onlangs voor circa 1550 euro per aansluiting aan Amerikaanse en Britse investeerders verkocht. Dit lijkt veel voor 'oude' technologie. Glasvezelaansluitingen zijn goedkoper.
Het gaat nu erg hard met 'vraagbundeling' door bedrijven en overheden in een poging volume te creëren voor een glasvezelaanbieder. De meest recent partijen die zich meldden waren de gemeenten in West-Brabant, die rond Roosendaal een glasnet willen bestellen.
Ondertussen toont beleggingsmaatschappij Apax in Duitsland belangstelling voor de overname van stedelijke glasvezelbedrijven als NetCologne (Keulen) en M-net in München. Apax was een van de verkopers van Casema, de 'oude technologie', en gelooft dat glasvezel een commercieel boeiende optie is.
Lagere kosten
De tv-kabel lijkt het dus, ondanks recente monsterovernames, af te leggen. Martien Koster, Nederlands eerste glasvezelondernemer met Lijbrandt Telecom: "Essent heeft voor veel geld een tweedehands fiets verkocht aan investeringsmaatschappijen. Voor minder bouwen wij een gloednieuwe fiets met veel meer versnellingen."
Lijbrandt voltooit nu de aanleg van een glasvezelnet in Hillegom, en buurgemeente Lisse is de volgende kraal aan de ketting die de hele Bollenstreek – met 140.000 aansluitingen – moet omvatten en eventueel ook Haarlem met 80.000 verbindingen. Kosten per aansluiting, binnen de bebouwde kom: 1.200 euro maximaal. Abonnementen voor triple play: 45 euro.
De Glasvezel Netwerk Exploitatie Maatschappij (GNEM) voorziet zo'n 53.000 woningen van corporatie Portaal van glasvezelaansluitingen. Xtra Media Services (XMS), een samenwerking met InternetNLnet biedt de diensten aan voor 50 euro per maand: razendsnel internet, (HD)TV en telefonie. Andere woningbouwverenigingen willen ook meedoen.
Open stadsnet
Stadswonen, in Rotterdam, realiseert voor het eind van 2006 in al haar grote studentenflats een verbinding met de glasvezelring in Rotterdam. Hiermee wordt Stadswonen de eerste in Rotterdam die dit op zo’n grote schaal toepast, voor ruim 5.000 studenten. BBned legt het net aan en beheert het. Kosten voor een abonnement: zo'n 11 euro, vanwege een gratis aansluiting bij provider Surfnet, het wetenschappelijke net van Nederland.
Voor 50 euro (Portaal) tot 60 euro (Unet) bieden de grootste aanbieders internet, tv en telefonie, Lijbrandt al voor 45 euro. Triple play vergt gemiddeld zo'n 60 euro per maand via KPN, Casema, Essent en UPC, voor veel minder internet en geen standaard-hdtv.
Achterhoedegevecht
Glasvezel is ineens commercieel aantrekkelijk, waarmee de gevechten met Brussel en Den Haag over deelneming van corporaties en gemeenten tot achterhoedegevechten lijken te zijn verworden. Commercieel is hun rol onnodig, maar nog wel als aanjager van enthousiasme en klandizie. En ze kiezen, zoals Stadswonen, voor open netten waarop elke provider tegen schappelijke prijs diensten kan aanbieden.
Bij commerciële exploitatie valt dit nog te bezien. Lijbrandt en de GNEM worden gecontroleerd door Reggefiber. Dit is een nieuw bedrijf van Dick Wessels, de magnaat die met Reggeborgh miljarden verdiende aan de beursgang van World Online in 2000 en met Volker Wessels (Telecom) ook de meeste glasnetten in Nederland aanlegt.
Beetje te kort door de bocht. Het gaat ook om marktvolume, solide organisatie etc.