De EU-bewaarplicht kan ook opsporing in het buitenland ten goede komen. De VS willen inzage in de opgeslagen data. Europese privacy zou gewaarborgd zijn.
Afgelopen week bleek dat reeds in maart hoog overleg te Wenen heeft plaatsgevonden tussen autoriteiten van de Europese Unie en de Verenigde Staten over het gebruik van data die wordt opgeslagen vanwege de bewaarplicht. Dat was direct nadat de Europese ministeries van Justitie en Binnenlandse Zaken overeenstemming hadden bereikt over een bewaarplicht.
Deze EU Data Retention Directive moet uiterlijk 15 september 2007 ingevoerd zijn in nationale wetten. De lidstaten hebben de plicht om een bewaartermijn van minimaal zes maanden en maximaal twee jaar te hanteren voor opslag van verkeersdata. De VS willen inzage in die gegevens. SP-Kamerleden Jan de Wit en Harry van Bommel vrezen ‘Amerikaanse toestanden’. Ze hebben minister van Justitie Piet Hein Donner om opheldering gevraagd.
Niet direct
In verslagen wordt gesproken over directe toegang tot data, maar daar is geen concrete grond voor. De zaak van inzage in de VS roept in Europa negatieve sentimenten op door een eerdere strijd om inzage in de passagiersdata van luchtvaartmaatschappijen. Daarbij ging het om directe inzage, daar de VS deze eis koppelden aan de landingsrechten van de maatschappijen. De woordvoerder van het College Bescherming Persoons-gegevens zegt dat er nog geen standpunt is over de wens van de VS. “Dat zullen we dan in Europees verband bespreken, maar ik kan me moeilijk voorstellen dat de privacybeschermende organisaties in Europa staan te juichen.”
Gangbaar
Op grond van de gangbare procedures voor internationale opsporing, zoals de wet Vorderen Gegevens Telecom, zouden de VS toegang krijgen tot eventueel opgeslagen data.
Dat betekent vooralsnog dat er geen directe inzagemogelijkheid bestaat, maar dat politie en Justitie in Nederland in geval van concrete internationale opsporing een verzoek om data van Amerikaanse zijde kan inwilligen. Vervolgens moet er toestemming zijn van een rechter-commissaris.