In veel serverruimtes zijn de rekken slechts half gevuld. Toch zit de capaciteit qua energie en koeling vaak al aan z’n maximum.
Servers worden steeds compacter, terwijl de energiebehoefte – en daardoor de noodzaak voor koeling – toeneemt. In de praktijk worden de ontwerpspecificaties van computerzalen lokaal ruimschoots overschreden, meent Mees Lodder van Uptime Technology: “De behoefte aan reken- en opslagcapaciteit neemt toe en producten zijn relatief goedkoop, dus propt men de rekken vaak vol, zonder rekening te houden met energie en koeling.”
De toegenomen energiehonger betekent ook dat er meer van het koelsysteem gevergd wordt. “Dit is een onderkend probleem”, stelt Lodder. “Meer vermogen is vaak wel te realiseren, door bijvoorbeeld extra groepen aan te leggen, maar de koelmethodiek gooi je niet zomaar op de schop. It-managers kijken over het algemeen naar de koeling van een serverruimte als geheel, terwijl de problemen zich lokaal voordoen en leiden tot zogenaamde hotspots.”
Fysiek scheiden
Lodder vindt dat er vaak niet goed over luchtstromen is nagedacht, waardoor koude lucht zich met warme lucht mixt. “Vergelijk het met de airco in een auto, die op volle toeren draait terwijl de ramen openstaan.” Hij pleit daarom voor het fysiek scheiden van warme en koude luchtstromen. Dit voorkomt het verlies van koelcapaciteit.
Paul Ike, country manager bij stroomleverancier APC, bevestigt het koelprobleem. “We zijn ons ruim vier jaar geleden ook met koeltechnologie gaan bezig houden en de vraag overtreft de verwachtingen. It-managers willen hun ruimte zo goed mogelijk benutten, waardoor de focus steeds meer op bladeservers ligt. De traditionele energie- en koelmethodiek is daarvoor echter vaak niet toereikend.”
Mees Lodder vat samen: “It-managers zijn te veel gericht op het beheren van vierkante meters. Het wordt tijd dat stroom en koeling definitief op de agenda komen.”
Marketing manager Gustaaf Vossenaar van Sun Microsystems: “Zo’n tachtig procent van de grotere datacentra in Nederland snijdt het onderwerp al in het eerste gesprek aan. Door gekrompen it-budgetten is het probleem de afgelopen jaren verdoezeld. Nu de groei er weer in zit, blijkt dat de kosten voor energie- en koeling vele malen hoger zijn dan voor de apparatuur.”