De uitdrukking soa zegt de meeste managers niets, zo blijkt uit de jongste grid-index van Oracle. Dit ligt aan de valkuil van de technologie.
Secretaris Michiel Leenaars van Gridforum Nederland is niet verbaasd over de gebrekkige bekendheid van soa (service oriented architecture). “Het hele thema wordt in technische termen beschreven, terwijl het heel goed in uitdrukkingen is te vatten die met de bedrijfsvoering te maken hebben.” Soa’s vallen goed samen met grids, waarnaar databaseleverancier Oracle twee keer per jaar een onderzoek laat uitvoeren. Onderzoeksbureau Quocirco vraagt wereldwijd meer dan duizend organisaties naar hun kennis van, houding tegenover en acceptatie van grid computing. De vierde editie van het Oracle Grid Index Report is eind afgelopen maand verschenen.
Vooral Europa
Ten opzichte van vorige edities is het nieuw dat ook is onderzocht hoe mensen tegenover het fenomeen service oriented architecture staan. Daar is nog een wereld te winnen, zo blijkt. Vooral de Europese niet-technische bedrijfsleiders hebben geen idee waar het over gaat. De Nederlandse manager denkt bij soa eerder aan de dokter dan aan een manier om zijn automatisering beter op de bedrijfsvoering af te stemmen.
Quocirca had de ondervraagden een definitie van soa voorgelegd en daarna gevraagd of zij het begrip kenden. Een kleine zestig procent van de Europese business managers gaf aan niet te weten wat soa is en dat dit na lezing van de definitie onveranderd bleef. In de VS ligt dat percentage op 30 en in Zuidoost-Azië 28,9.
Eigenlijk geen vreemde uitslag, meent Leenaars. “Er wordt altijd in technische termen over gesproken: consolidatie, standaardisatie, koppelvlakken, soap, noem maar op. Daar heeft een algemeen bestuurder niets mee. Die heeft het over core business, uitbesteden, stroomlijnen, samenwerken. Niet geheel toevallig precies de termen waar soa alles mee te maken heeft, maar er wordt nooit op die manier over gesproken. Daar zullen we dus wat aan moeten doen.”
Bont gezelschap
Soa en grid zijn twee handen op één buik. Vandaar de nieuwsgierigheid naar dit onderwerp. De bekendheid met computergrids is in alle werelddelen gestegen. Niet dat ze overal in grote mate worden toegepast, maar de kennis erover groeit dagelijks. Scandinavië doet het op alle vlakken bijzonder goed, gevolgd door de VS. Duitsland komt goed uit de verf en ook de Benelux blijkt het grid hoog in het vaandel te dragen. Niet dat hier bij iedereen het woord in de mond bestorven ligt, maar de hang naar grids neemt gestaag toe.
Met dit laatste is Leenaars in zijn nopjes. Op de Oracle Grid Index heeft hij het nodige aan te merken. “Het gaat toch om de visie van Oracle op dit onderwerp en die is op zijn minst eenzijdig te noemen. Eigenlijk heeft de leverancier het over een groot cluster met loadbalancing via zijn 11g-database en bijbehorende tools. Dat werkt allemaal goed, zolang je maar Oracle-spullen gebruikt. Terwijl het kenmerk van een grid juist is dat het een bont gezelschap in staat stelt innig samen te werken, ondanks de onderlinge verschillen.”
Hoewel hij niet uitgepraat raakt over de onvolkomenheden van de Oracle Grid Index, is hij toch blij met dit repeterend onderzoek. “Er zijn niet veel organisaties die zoveel geld vrij kunnen maken om wereldwijd onderzoek te doen naar grids. Elke keer dat een manager dit begrip bewust onder zijn neus krijgt, is meegenomen. Dat maakt het voor ons makkelijker om het bredere begrip van grids post te doen vatten.”