De sms-proef met DigiD, die ervoor moet zorgen dat burgers extra veilig kunnen inloggen, is vertraagd. Wegens noodzakelijke wetsaanpassingen komt ook de Nationale IdentiteitsKaart (eNIK) later dan verwacht.
De IB-groep heeft het te druk met het verwerken van lotingen van studenten en daarom is de proef met inloggen met behulp van sms op DigiD vertraagd, aldus meldde het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK) aan Computable. Het inloggen met sms is een extra beveiligingsniveau voor DigiD. Tot nu toe konden burgers zichzelf alleen met een combinatie van gebruikersnaam en wachtwoord aanmelden. Achter de schermen functioneert het sms-inloggen al ‘goed’, zegt Binnenlandse Zaken. “De proef met sms is op verzoek van de IB-Groep en zal op hun verzoek nog wel plaatsvinden, maar op een later tijdstip”, aldus BZK-woordvoerder Mark de Boer. “Op dit moment is DigiD in overleg met partijen voor de feitelijke invoering van diensten geschikt voor dit extra beveiligingsniveau.”
Rabobankproef
In samenwerking met het ministerie van Landbouw (LNV) is onlangs ook een proef afgerond waarbij agrariërs konden inloggen op DigiD met de Random Reader, die de Rabobank voor internetbankieren gebruikt. “Deze proef is succesvol verlopen, waarbij is getoond dat het mogelijk is een dergelijk middel via DigiD te gebruiken”, aldus De Boer. De beslissing of ook andere internetbankiermiddelen gebruikt kunnen worden voor DigiD moet nog vallen.
Opmars
De onstuimige opmars van DigiD lijkt na een sterke groei rond de belastingaangifte weer wat tot stilstand te zijn gekomen. Op dit moment zijn er volgens BZK precies 1.165.000 Nederlanders met een DigiD. Begin april werd de grens van 1 miljoen al bereikt, terwijl
eind december nog slechts 40 duizend DigiD’s waren vergeven. Doordat de Belastingdienst DigiD gebruikte voor de elektronische aangifte steeg het aantal razendsnel. Sinds april stagneert de DigiD-groei weer. Meer dan zeventig gemeenten, de Belastingdienst, het CWI, het UWV en de Sociale Verzekeringsbank gebruiken de online authentificatiedienst.
Volgend jaar krijgt DigiD door de komst van de elektronische Nationale IdentiteitsKaart (eNik) ook een ‘hoog’ beveiligingsniveau. De uitrol van eNik staat nu gepland voor de tweede helft van 2007, blijkt uit een planning van BZK. Dit is later dan eerst werd verwacht. De vertraging is volgens woordvoerder Mark de Boer veroorzaakt doordat aanpassingen in de wetgeving nodig zijn. “Voor de invoering van de eNik moet behalve een wijziging van de Paspoortwet ook een aanpassing van de Wet op de Identificatieplicht aan de Kamer worden voorgelegd.” Volgens hem zijn de technische voorzieningen voor eNik eind 2006 klaar. De organisatorische voorzieningen, waaronder de certificeringen, zullen maart 2007 zijn afgerond. De Boer: “Er wordt naar gestreefd om het wetsvoorstel in januari van 2007 aan de Tweede Kamer aan te bieden.”
De identiteitskaart krijgt met de komst van eNik een tweede chip, naast de RFID-chip met biometrische gegevens die al vanaf augustus wordt ingevoerd. Met de extra contactchip kan onder andere een elektronische handtekening worden gezet, maar dit vereist wel een smartcard-formaat. De Boer: “Het paspoort kan gelet op het door internationale standaarden voorgeschreven formaat niet van deze elektronische functionaliteit worden voorzien.” SDU is, net als van het nieuwe paspoort, de producent van eNik.