Het adagium van Larry Ellison, ceo van Oracle, is dat van een kansspeler: “de winst die je behaalt is zo hoog, omdat het risico dat ook is”. De overnames van PeopleSoft en Siebel zijn zo goed als achter de rug, maar Fusion, het volgende grote project, gloort al aan de horizon.
Het interessante is dat iedereen dacht dat de overnamestrategie buitengewoon riskant was, omdat nog nooit iemand die succesvol had afgerond. Met andere woorden: de strategie was innovatief. We hebben altijd al dingen gedaan die tegendraads waren, waarvan mensen vanaf het begin zeiden: ‘dat gaat niet lukken’. Dat is ook de enige manier om vooruit te komen: via het logenstraffen van volkswijsheden. Net als bij de oprichting van Oracle: het idee dat een relationele database commercieel niet haalbaar zou zijn, omdat hij daarvoor niet snel genoeg was. Wij zeiden: ‘dat klopt niet’. En bouwden vervolgens de eerste snelle relationele database die een commercieel succes werd.”
Laatste der mohikanen
Vijftien Europese journalisten treffen Larry Ellison in optima forma aan boord van zijn motorjacht Rising Sun, dat voor anker ligt voor de kust van Valencia, Spanje. Na het terugtreden van Bill Gates en Scott McNealey eerder dit jaar is hij met Steve Jobs van Apple de enige oprichter van een groot ict-bedrijf die na tientallen jaren nog aan het roer staat van zijn geesteskind. De prachtige kwartaalcijfers van twee weken terug hebben hem een paar dagen ‘vrij’ opgeleverd om de bemanning van zijn BMW-Oracle zeiljacht te bezoeken dat meedingt naar de prestigieuze America’s Cup. Hij is heel ontspannen en neemt ruim de tijd om uit te leggen waarom hij miljarden stak in de overname van PeopleSoft en Siebel.
“Het is niet alleen omdat we tegendraads zijn. We geloven dat systemen ‘kleverig’ zijn: niemand geeft een miljoen dollar uit aan een erp-systeem en nog eens drie miljoen aan implementatiekosten om meteen over te stappen naar een ander systeem, omdat Oracle die leverancier heeft overgenomen. Cio’s investeren om hun bedrijf zakelijk te verbeteren, niet om per se van hun PeopleSoft-systeem af te komen. Ons idee was: als we de producten van PeopleSoft en Siebel goed blijven ondersteunen, zullen onze klanten niet overstappen. Oracle is groot genoeg om dat voor elkaar te krijgen.”
Uit onderzoek blijkt volgens Ellison dat PeopleSoft en Siebel-klanten gelukkiger zijn met de ondersteuning van de producten dan toen PeopleSoft en Siebel dat zelf deden. “Ze geven nu meer uit aan die producten dan voorheen. De reden? Wij zijn groter, met een mondiale organisatie en alle schaalvoordelen van dien. We geven de klanten de keus, en proberen ze met goede ondersteuning en nieuwe versies van alle producten te overtuigen bij ons te blijven. En met succes.” Verhalen over dwang om over te stappen op Oracle-software noemt Ellison “onwaarheden die uit de koker kwamen van onze concurrent.”
Naast de nieuwe versies van JD Edwards, Siebel en PeopleSoft is Oracle bezig met het Fusion-project. “Dat is géén fusie van bestaande software, maar het totaal opnieuw programmeren van onze database, middleware en applicaties, gebruik makend van moderne technologie en een moderne architectuur als java, gridtechnologie en soa’s.” De database en de middleware van Fusion worden door de ontwikkelaars voor het einde van dit jaar overgedragen aan de applicatieontwikkelaars. Ze omvatten oplossingen voor remote werken, thuiswerken, encryptie, beveiliging en single log on technieken. De Fusion-applicaties moeten volgens plan in de loop van 2008 op de markt verschijnen. “We liggen goed op schema.”
Mount Everest
“Ook over Fusion wordt er vaak bewust overdreven, alsof we bezig zouden zijn met de beklimming van de Mount Everest van de software. Het is een grote klus, dat is waar. Maar niet veel anders dan wat SAP vijftien jaar terug gedaan heeft met R/3: R/2 wegdoen en de software helemaal opnieuw schrijven. Dat moet elk bedrijf elke tien, vijftien jaar doen, SAP dus binnenkort ook weer. Bovendien, de ABAP programmeertaal van SAP is inmiddels ook al zo’n 35 jaar oud, denk ik.”
Sap onttronen
SAP is waar Ellison en Oracle zich aan spiegelen, zo blijkt telkens weer tijdens het gesprek. Met 275.000 draaiende databases een marktaandeel van 49 procent realiseren is mooi, maar het doel blijft: “SAP te onttronen als grootste leverancier van bedrijfsapplicaties.”
Hoeveel tijd dat gaat kosten? Na even nadenken: “Meer dan vijf jaar.” Ellison wil de toppositie van zijn concurrent “bedrijfstak voor bedrijfstak” attaqueren. De achterstand is naar zijn schatting het grootst in de chemische industrie en in de olie- en gasindustrie. “Daar heeft SAP de langste traditie met Dow, BASF en Dupont. Bij banken en telecombedrijven is Oracle sterker. In de pharmaceutische industrie en de hoogtechnologische industrie gaan we gelijk op.”
ondersteuning Red Hat
Ellison overweegt support te gaan verlenen voor Red Hat Linux. “We krijgen signalen dat onze klanten niet erg gelukkig zijn met de ondersteuning van Red Hat.” Bug fixes zouden bij de Linux distro alleen in de vorm van upgrades beschikbaar zijn. “Ze ondersteunen geen oude versies, en dat is niet wat wij ‘enterprise support’ noemen. Wij hebben bedrijven aangemoedigd over te stappen naar Red Hat. We willen Linux niet fragmenteren in een Oracle versie van Linux, een IBM versie, enzovoort. Maar we zeggen wel tegen onze klanten: koop je Red Hat ondersteuning niet meer van Red Hat, maar van ons. Simpel: als Red Hat klant behoud je het besturingssysteem, alleen sta je niet langer in contact met de Red Hat upgrade server, maar met die van Oracle.
Ozzie is geen Gates
Ellison noemt de aankondiging van het op termijn terugtreden van Bill Gates “verschrikkelijk nieuws voor Microsoft en heel goed nieuws voor de Gates Foundation. Microsoft raakt zijn beste man kwijt.” Ozzie wordt nu verantwoordelijk voor de technologische strategie van Microsoft. “Maar hij is niet zo goed als Bill Gates. Kijk maar naar de resultaten: wie van de twee kwam met de betere producten?”