Volgens OPTA is er geen toezicht nodig op dataverbindingen van 2 Mbps en hoger. Concurrenten van KPN, het bedrijf met het grootste glasvezelnetwerk, denken daar anders over.
Uit het jaarverslag van OPTA, dat vrijdag gepresenteerd werd, blijkt dat de toezichthouder ervoor kiest om huurlijnen van 2 Mbps en hoger niet te reguleren. Volgens de toezichthouder is er sprake van voldoende concurrentie in de markt. Voorzitter Feyo Sickinghe van de Associatie van Competitieve Telecomoperators: “Dat is behoorlijk kort door de bocht. OPTA stelt dat de kabelmaatschappijen voldoende alternatieven bieden voor het glasvezelnetwerk van KPN. Op papier lijkt dat inderdaad zo, maar in de praktijk is dat aanbod lang niet altijd beschikbaar. Kabelmaatschappijen zijn traditioneel heel erg gericht op het de eindgebruikersmarkt. De groothandelsmarkt hebben ze nooit als potentiële markt gezien, op zich een gemiste kans. Bovendien is KPN de enige landelijke partij, terwijl kabelmaatschappijen slechts lokaal opereren.”
OPTA kiest ervoor de huurlijnmarkt voor verbindingen onder de 2 Mbps, waaronder ook de analoge huurlijnen vallen, wel te blijven reguleren. “KPN heeft hier een zeer hoog marktaandeel”, stelt OPTA in haar jaarverslag. De aanbieder heeft echter een ethernetdienst waarmee ze ieder bedrijf in Nederland kan bereiken. Tegelijkertijd wordt glasvezel steeds belangrijker voor zakelijke klanten, vooral vanwege de hoge uploadsnelheden die er mee te halen zijn. Dat wordt bevestigd door cijfers van OPTA. Volgens de toezichthouder groeit de behoefte van bedrijven aan snellere verbindingen, van 10 Mbps tot 100 Mbps.
De vraag is of het onderscheid dat OPTA maakt tussen de regulering van koperdraad en glasvezel terecht is. Sickinghe: “Een uitgangspunt van de telecomwet is dat regulering technologie-onafhankelijk moet zijn. Hier gaat het om een technische migratie van huurlijnen over koper naar huurlijnen over glas, maar in principe om dezelfde dienst. Het verschil in regulering tussen koper en glas is dus niet terecht.”
OPTA verwacht nog niet dat Wimax de ‘komende twee tot drie jaar’ een serieuze concurrent wordt op de markt voor breedbandverbindingen. OPTA: “Tot op heden hebben aanbieders hun WLL-frequenties slechts beperkt gebruikt.” De voorspelling van OPTA is vreemd, omdat onlangs bekend werd dat het Directoraat-Generaal Energie en Telecom in 2007 nieuwe Wimax-licenties uitgeeft, als gevolg van Europese regelgeving die eind 2006 wordt verwacht. Een doorbraak van Wimax op de massamarkt komt daarmee dichterbij.