It begint in het onderwijs, zo ook open source en open standaarden. Het blijkt daaraan te schorten, maar oproepen tot actie leveren weinig op.
Recentelijk bleek dat de kennis in het onderwijs over open standaarden en open source bedroevend laag is. Volgens een onderzoek van Holland Open is tachtig procent van de studenten en negentig procent van de opleidingscoördinatoren niet op de hoogte van beide verschijnselen.
Voor minister Pechtold was dit aanleiding om met vertegenwoordigers van het Hoger Onderwijs te spreken. Eerder deed minister Brinkhorst al een oproep om vooral open source software (oss) in het onderwijs te gebruiken, omdat het grote maatschappelijke en economische voordelen biedt.
Wel aandacht
Toch betekent dit niet dat er geen aandacht wordt besteed aan het onderwerp. Tijdens een seminar ‘Onderwijs in open source is noodzaak’ in Media Plaza presenteerde de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen hun opleidingstraject met aandacht voor open source software. Gedurende een half jaar werken studenten aan een project voor een gesimuleerde klant, waarbij eerder opgedane kennis wordt toegepast. Studenten kunnen dat binnen en buiten de organisatie doen, omdat ze allemaal beschikken over laptops.
Probleem is volgens de organisatie wel het vinden van de juiste hulpmiddelen. Daarnaast speelt het gebrek aan kennis bij de docenten zelf. Dat laatste maakt het lastiger de individuele bijdragen te toetsen en daardoor een eerlijke beoordeling te geven.
Groeiende vraag
De aanpak van dit gebrek is wel nodig; de hogeschool ziet een groeiende vraag van het bedrijfsleven naar opensource-oplossingen zoals de open .NET-implementatie Mono, Java en Embedded Linux. Deze technieken moeten vooral helpen koppelingsproblemen op te lossen en zaken als een soa (service oriented architecture) op te zetten.
De school geeft hier invulling aan door studenten te laten werken met de ontwikkelomgeving Eclipse in plaats van Jbuilder, en GIMP in plaats van Photoshop voor het werken met afbeeldingen. Ook wordt les gegeven in open source servertools zoals Apache, MySQL, PHP en JSP.
Unix-systeemhuis AT-computing ziet de noodzaak ook, maar weet ook dat het lastig is om een opleiding te realiseren. De organisatie ziet vooral ruimte voor een compleet lespakket in het Nederlands. Omdat dat er niet is, moeten docenten zelf hun kennis bijeensprokkelen door een cursus te volgen, software te gebruiken en er vooral mee te experimenteren.
Linupedia
Gelukkig staan docenten niet alleen, want er zijn wel initiatieven om kennis rond Linux op te bouwen en te gebruiken als lesmateriaal. Het project Linupedia probeert via een Wikipedia-achtige website mensen Linux-kennis te bieden. Voor een professionele opleiding is dat nog onvoldoende en er blijft in Nederland een vraag bestaan om grotere groepen mensen in te wijden in de geheimen van open source.